Porezna uprava FBiH: U Širokom Brijegu zatekli 35 neprijavljenih radnika, zapečaćeno 18 objekata

Porezna uprava FBiH je u 11.311 kontrola otkrila 4.066 neprijavljenih radnika.

U cilju smanjenja sive ekonomije Porezna uprava FBiH u posljednje vrijeme provodi brze kontrole čiji je primarni cilj: sprječavanje sive ekonomije, otkrivanje rada na crno, otkrivanje rada bez odobrenja, neevidentiranje prometa i neizdavanje fiskalnih računa, podizanje svijesti obveznika da sami prijavljuju i plaćaju svoje porezne obaveze, poticanje građana da prijavljuju nepravilnosti, porast naplate javnih prihoda, podizanje rejtinga i ugleda Porezne uprave FBiH i dr.

Tako je Uprava na cijelom području FBiH izvršila 11.311 kontrola (10.794 u 45 akcija i 517 samostalnih) u kojim je otkriveno:

  • 4.066 neprijavljena radnika,
  • 3.481 poreznogobveznika koji nije evidentirao promet putem fiskalnog uređaja,
  • 1.576 objekata koji su obavljali rad bez odobrenja nadležnog organa,
  • 1.051 registriranog poreznog obveznika koji nije posjedovao instaliran fiskalni uređaj, odnosno nije bio u sistemu fiskalizacije.
  • Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćena su 2.502 objekta, izdato je 6.872 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 16.805.900,00 KM.

U Širokom Brijegu je izvršeno 156 kontrola.

Zabilježena su sedam objekta koja su radila bez odobrenja.

Također, otkriveno je 35 neprijavljenih radnika, šest poreznih obveznika nisu posjedovali  instaliran fiskalni uređaj, 38 obveznika koji  nisu evidentirali promet.

Zapečaćeno je 18 objekata, izdano je 117 prekršajna naloga, a iznos prekršajnih naloga je 246.200 KM.

Rezultata rada svih kontrola, po općinama i županijama možete pogledati ovdje.

Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika  i sprječavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone, u suprotnom bit će predmet kontrole u narednom periodu.

Ukoliko se u toku kontrole kod navedenih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od 6 mjeseci, navodi se u priopćenju Porezne uprave.

(www.jabuka.tv)

 


20 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.