Pored Zemlje će u petak proći ogroman asteroid

U petak će pored Zemlje proći ogromni asteroid koji je od Empire State Buildinga veći četiri puta.

Asteroid će “proletjeti” pored naše planete brzinom od oko 76.000 km/h, a to će se dogoditi mjesec dana nakon što je još jedan ogromni asteroid prošao pored Zemlje brzinom od oko 37.000 km/h.

Iako su ogromni, ovi asteroidi su ipak zanemarivi u odnosu na onaj za koji se vjeruje da je pogodio Zemlju i uzrokovao izumiranje dinosaura. Ipak, asteroidi mogu biti opasni po čovječanstvo.

Zbog toga NASA prati više od 29.000 objekata koji su udaljeni od Zemljine orbite do 48 milijuna kilometara. NASA procjenjuje da se uglavnom radi i malim objektima, međutim, asteroid 7335 (1989 JA) koji se kreće brzinom od oko 76.000 km/h veći je od 99 posto njih.

Ovaj asteroid je prvobitno uočen 1989. godine iz Opservatorija Palomar u San Diegu. Asteroid pripada klasi Apollo, što znači da kruži oko Sunca i pređe put svakih 861 dan, odnosno dvije godine i četiri mjeseca.

Zemlja ima svoju orbitu koju slijedi tako da se ne nađe često na putanji asteroida. Međutim, 27. svibnja će dva nebeska tijela biti udaljena 4 milijuna kilometara jedno od drugog. Sljedeći put će se “sresti” za 33 godine, odnosno 23. lipnja 2055. godine. Ipak, tada će asteroid biti od Zemlje udaljen 27 milijuna kilometara.

Bez obzira na udaljenost. NASA je asteroid 7335 klasificirala kao potencijalno opasan, što znači da bi napravio ogromnu štetu ako bi promijenio svoju putanju i pogodio Zemlju.

Ljudi su svjesni opasnosti takve devijacije te trenutno traže načine za preusmjeravanje asteroida.

Prošle godine je priopćeno da je NASA lansirala DART misiju kako bi ustanovila je li može promijeniti putanju asteroida. Prošlog mjeseca je Kineska nacionalna svemirska administracija CNSA također otkrila planove za obranu planete.

Važno je napomenuti da nijedna od ovih misija nema za cilj raznijeti asteroid nuklearnom bombom kao što to prikazuju neki holivudski filmovi. Umjesto toga, cilj je saznati je li se asteroid može “gurnuti” dovoljno da ostane izvan Zemljine orbite. Sedam minuta bi moglo predstavljati razliku između bliskog susreta i katastrofe.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.