Poražavajući podaci: U BiH gladno 128 tisuća djece

U BiH je gladno, bez odjeće, obuće, obrazovanja i tuđe njege oko 128.000 djece.

Oko 100.000 djece ugroženo je obiteljskom situacijom, a oko 40.000 mališana živi u obiteljima koje nemaju nikakve uvjete za život, prenosi Avaz.ba.

Javne kuhinje

Ovo su službeni podaci Agencije za statistiku BiH. Da je situacija užasna, upozoravaju i socijalni radnici i humanitarne organizacije, koji kažu da mnoga djeca ne dobivaju nikakvu pomoći i nisu uključena ni u jednu statistiku niti istraživanje.

Koliko djece u BiH na spavanje ode gladno, najbolje znaju u dječjim javnim kuhinjama, u kojima su svaki dan redovi za bilo kakav obrok.

Od prošle godine broj korisnika naše kuhinje se udvostručio. Imamo oko 1.000 korisnika, a od toga je 200 djece do 15 godina starosti. Djeci su najpotrebniji obrok, pelene, hrana za bebe, odjeća i obuća. U najtežoj su situaciji obitelji s više djece, kazala je za Avaz.ba Nataša Bjelobrk iz banjalučke udruge “Mozaik prijateljstva”.

Djeca s kanticama u ruci, koja čekaju na hranu, svakodnevno se mogu vidjeti i ispred Dječje narodne kuhinje u Lukavcu. Obrok iz ove javne kuhinje trenutno dobiva oko 220 mališana i njihovih roditelja.

Nemaju sredstava

Amir Bašić, koordinator programa u “Save the Childrenu”, smatra da bi, prije svega, država hitno morala donijeti strategiju za suzbijanje siromaštva.

Nije dovoljno samo povećati dječji doplatak. Vidimo da to ne rješava problem siromaštva, već stvara ovisnike o socijalnoj pomoći. Postavlja se i pitanje koliko je djece od ovih 128.000 s ruralnih područja gdje nema centara za socijalni rad, nevladinih organizacija… Naši centri za socijalni rad nemaju ni dovoljno ljudi ni sredstava da pomažu djeci koja žive izvan većih urbanih centara, rekao je Bašić.

Veliki broj romske djece pravno je nevidljiv i nema ih u ovim statistikama. Mnogi se ne rađaju u porodilištima, ne prijavljuju se. Nažalost, kasnije se povezuju s trgovinom ljudima, dodao je Bašić.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Lako rijesivo..ukinuti ministrima pola place,sluzbeno auto, mobitel i preusmjeriti siromasnima i nitko vise nece bit gladan

  • KOLIKO JE MILIJARDERA I MILIONERA?? PISALI STE NEDAVNO, DA SU MILJARDE NA RACUNU!! KAKO VI SA JABUKE NE PISETE TOJIM MILIJARDERIMA?? POSALJITE POSTU NA SVAKU FIRMU!! I ONI U VLADI: ZAR I NIJE SRAMOTA SEBI POVECAT OSAM MARAKA OBROK! IMA LI IKO KOGA STE BIRALI DA LEZI TAMO I ZDERE!! ZNADU LI TO ?? SRAMOTA ! PUCKA SRAMOTA!!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.