Poražavajući podaci: BiH postaje zemlja staraca

Vlasti u BiH morale bi se zabrinuti nad statističkim podacima o prirodnom kretanju stanovništva, jer je u prva tri mjeseca ove godine u našoj zemlji nastavljen trend povećanja broja umrlih u odnosu na rođene.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, od siječnja do ožujka ove godine u našoj zemlji rođeno je 6.221 dijete, a umrla je 9.791 osoba.

Od ovog broja, njih 5.378 umrlo je u FBiH. Federalni zavod za statistiku nedavno je objavio podatke za travanj i, prema njima, u tom mjesecu umrlo je još 1.847 ljudi, što znači da je u prva četiri mjeseca u Federaciji umrlo 7.225 ljudi!

Iz istog izvora saznaje Avaz da je u travnju rođeno 1.536 beba.

Ako se usporede podaci o broju umrlih u travnju ove i istom mjesecu prošle godine, vidljivo je da je ovog travnja u Federaciji umrlo 270 osoba više!

Nijedan od deset županija u Federaciji u travnju nije imao veći broj rođenih od broja umrlih.

Najviše osoba umrlo je u Tuzlanskoj županiji njih 384, a po broju umrlih na drugom mjestu je Županija Sarajevo, koji je u tom mjesecu ostao bez 371 stanovnika.

No, u ove dvije županije je rođeno i najviše beba u odnosu na druge županije.

Tako je u Sarajevskoj županiji rođena 371 beba, a u Tuzlanskom njih 275. U Zeničko-dobojskoj županiji u travnju je umrlo 280 osoba, a rođena je 251, dok je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u istom tom mjesecu rođeno 168 beba, a 203 osobe su umrle.

Najmanje rođenih bilo je u Posavskoj županiji, i to samo njih troje, dok je u toj županiji umrlo 36 ljudi.

Poznato je da BiH odavno prijeti bijela kuga, ali vlasti do sada nisu ponudile adekvatan odgovor na ovaj problem.

Statistike se, nažalost, bave samo brojevima, a nitko uzrocima i posljedicama toga zbog čega nas sve više umire, a sve nas se manja rađa.

Jasno je da je ekonomska situacija, pokazala su to neka ranija istraživanja, jedan od glavnih uzročnika toga što nam je prirodni priraštaj godinama u minusu.

U Hercegbosanskoj županiji rođeno je 29 beba, a 69 osoba je umrlo, dok su u Bosanskopodrinjskoj županiji Goražde rođene 22 bebe, a 36 osoba je umrlo.

Negativan priraštaj bilježi i Unsko-sanska županija, gdje je rođeno 150, a umrlo 175 ljudi, kao i Hercegovačko-neretvanska županijama gdje je u matične knjige rođenih upisano 168, a u knjige umrlih 203 ljudi.

Ako se pogledaju područja u FBiH gdje se rađa najmanje djece, a gdje umire najviše osoba, evidentno je da su to oni krajevi odakle se iseljava najviše Bosanaca i Hercegovaca.

To znači da BiH ubrzano postaje zemlja staraca.

Mladi, koji sve češće odlaze, rađaju se u nekim drugim zemljama. Nažalost, u BiH se uglavnom umire.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Neće bit ni staraca jer im je netko uzeo zarađene mirovine pa 80,5 %
    u kojem nimirovljenika prima socijalne mirovine 300-400 KM a mnogi odradili 40 godina.Tuga.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.