Porast nasilja nad ženama u Hercegovini tijekom pandemije

Kampanja 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja počet će u četvrtak, 25. studenoga, Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a trajat će do 10. prosinca kada se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava.

S ciljem podizanja svijesti o problemu nasilja nad ženama, udruga “Novi put” će povodom obilježavanja 16 dana aktivizma na području Hercegovačko-neretvanske i Županije Zapandohercegovačke organizirati ulične akcije, predavanja o rodno zasnovanom nasilju i sprječavanju nasilja u vezama.

Iz udruge su izvijestili kako je pripremljen kratki promotivni video s ciljem podizanja svijesti i upoznavanja javnosti o ovom problemu koji je dostupan na linku VIDEO

Aktivnosti kampanje provodit će se u okviru projekta “Sprječavanje rodno zasnovanog nasilja na području HNŽ i ŽZH”, kojeg financira Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država.

UN procjenjuje da je jedna od tri žene bila zlostavljana tijekom svoga života, a u vrijeme kriza, kažu organizatori kampanje, brojke rastu što je vidljivo i tijekom pandemije koronavirusa i nedavnih humanitarnih kriza, sukoba i klimatskih katastrofa.

Navodi se i kako novo izvješće “UN Women” pokazuje da su dvije od tri žene izjavile kako su one ili neka žena koju poznaju doživjeli određeni oblik nasilja. Samo jedna od deset žena rekla je da će zatražiti pomoć od policije. Regionalno istraživanje o dobrobiti i sigurnosti žena OESS-a iz 2019. godine je pokazalo da dvije trećine žena, odnosno 67 posto smatra da je nasilje nad ženama uobičajena pojava, dok preko četvrtine njih, odnosno 27 posto smatra da je veoma uobičajena pojava.

Nasilje nad ženama u Hercegovini znatno se povećalo tijekom pandemije koronavirusa, kažu iz udruge pozivajući se na podatke o broju klijentica koje su dobile besplatnu psiho-socijalnu i pravnu podršku i pomoć u besplatnom Savjetovalištu udruge “Novi put”. Porastao je, kažu, i broj poziva broja za pomoć koji su pokrenuli, kao i broja zahtjeva za pružanje podrške i pomoći.

Udruga “Novi put”, sa sjedištem u Mostaru osnovana je 2010. godine s ciljem prevencije i borbe protiv trgovine ljudima, rodno zasnovanog nasilja, dječje pornografije i pedofilije te pružanja izravne podrške potencijalnim i stvarnim žrtvama navedenih oblika nasilja. Osim navedenih aktivnosti, udruga “Novi put” aktivno radi i na edukaciji marginaliziranih i ranjivih kategorija te promociji rodne jednakosti i ljudskih prava u suradnji sa svim relevantnim institucijama.

“Novi put” je 2012. godine otvorio telefonsku i online liniju za pomoć potencijalnim i stvarnim žrtvama spomenutih oblika nasilja, a nakon toga i savjetovalište za djecu i žene žrtve svih oblika nasilja, u kojem se besplatno pružaju usluge psiho-socijalnog savjetovanja i pravne pomoći i jedino je besplatno savjetovalište na području Hercegovine koje kontinuirano radi sa žrtvama navedenih pojava.

Datumi i termini aktivnosti udruge bit će objavljivani na web stranici.

(www.jabuka.tv)10 komentara

  • sto vise udruga,sigurni kuca,prihvatilista ,zajednica ovih ili onih ,covjek jadniji ,nezasticeniji!Dragi moji sve polazi od obitelji,kakvi smo u kuci takvi izlazimo u trgovinu,naposao ,skolu,crkvu……i usput jos pokupimo nesto nevsljalo,i kakvi smo takvi smo.Obitelj gdje danas vecina oceva je birtija ,kladionica,….majka faceboook ,kava,vidi je……i kakva djeca ce iz takvih obitelji biti .Svi mi ovo sve znamo i znamo da se za dobro treba potruditi i na duhovnoj strani i matrijalnoj,da nebi bilo ovo sto danas imamo

  • ispod ovakvih vijesti i nema baš komentara.

    ali da je vijest : EKSKLUZIVNO: U Argentini, nakon cijepljenja Pfizerom, jednoj 50ogodišnjakinji pozlilo – bilo bi 90komentara “ubijaju nas, kolju, bjelosvjetska zavjera, masoni, samo nas Isus može spasiti, mi smo božji narod, truju nas, ovo se nigdje ne može pročitati, izdajice…” itd.

    Neka nas sve blagoslovi svemogući fra Mario, svećenik, komunikolog, doktor znanosti, obmanjivač masa, Katica za sve i glavna baba tračara i trovačica naroda – koji je otac i sin i duh sveti u jednom. Amen.

  • U Americi se to radi strogo kontrolirano;; zbog ucestalih lazni prijava i prijava zbog nekog drugog interesa.Sta je tek kod nas? ..?Znam zenu bome po vikanju koje cujem –teskog nasilnika prema muzu i njenog cestog rastrojenog psihickog stanja.Njen muz se skriva po drugim kucama.Skriva se zato sto je njega optuzila za nasilje i dobio je ukor.Priveden je iz razloga koje nije za komentiranje a svit sve zna.Uradila je to smisljeno jer je ona zena.Zena je oduvik zivila razuzdano ne mareci za onu rekla kazala.Zao mi je covjeka i zelim kazati da smo opcenito bolesno drustvo.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.