Popodnevno spavanje od pola sata uvelike može pomoći vašem organizmu

Kratko popodnevno spavanje može poboljšati pamćenje, raspoloženje i budnost na najmanje četiri sata, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživači Nacionalnog sveučilišta Singapura su proučavali raspoloženje i budnost mladih osoba nakon četiri različita obrasca spavanja.

Istraživanja pokazuju da popodnevno spavanje može poboljšati pamćenje, raspoloženje i učiniti da se osjećate budnije do kraja dana. Doktorica Ruth Leong, istraživačica u Sveučilišnom centru za spavanje i kogniciju, objasnila je zaključke studije.

Mnogi znaju koje su prednosti drijemanja, ali pritisak da se optimizira vrijeme tijekom radnog dana za neke predstavlja ograničenje u praktičnosti redovnog drijemanja, rekla je dr. Leong.

Morali smo pitati: ‘Postoji li preporučeno trajanje popodnevnog spavanja kojim se postiže ravnoteža između praktičnosti i značajnih koristi?’, navela je.

Istraživaču su regrutirali 32 sudionika, koji su uživali u uobičajenoj količini sna noću, te su prošli četiri eksperimentalna stanja.

Eksperiment je zahtijevao od svih sudionika da spavaju 10 minuta, 30 minuta ili sat vremena u različitim danima.

Dr. Leong je pojasnila: Iako nije pronađeno jasno ‘pobjedničko’ trajanje drijemanja, čini se da 30-minutni san ima najbolji kompromis između praktičnosti i koristi. 

Dakle, 30 minuta može biti trajanje koje možete preporučiti za popodnevno drijemanje, a dodajte i dodatnih 10 minuta da zaspite, zaključila je.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.