Poplavile prostorije HNK Mostar, upitan daljnji rad kazališta

Nedovršena zgrada Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Mostar u samom središtu grada nije izdržala nalet jakog nevremena i obilne kiše koja je s nedjelje na ponedjeljak zasula Mostar.

Ploča, koja je izlivena prije dvadesetak godina, propustila je na nekoliko mjesta, voda je došla blizu električnih vodova, ali, srećom i brzom intervencijom, nije ugrozila kostime, rekvizite i samu Malu scenu gdje se izvode predstave, piše Večernji list BiH.

I ovaj posljednji slučaj još je jednom povukao pitanje izgradnje zgrade jer je krajnje vrijeme da jedina nacionalna kazališna kuća Hrvata u BiH dobije uvjete i zgradu kakve zaslužuje.

Kako su za Večernji list kazali iz HNK Mostar, nedovršeni objekt, odnosno nepostojanje pravog krovišta te dotrajalost izolacije uzroci su probijanja vode u radne prostorije i na scenu HNK Mostar nakon svake manje kiše. Posljednje obilne oborine stvorile su ogroman problem u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru.

”Zbog nedovršenog krova, u proteklom razdoblju od 15 godina imali smo česta prokišnjavanja prostora, što rezultira značajnom štetom na odjeći ili rekvizitima koje koristimo. ​Stanje je iz godine u godinu sve teže​​ te je daljnji rad​ Kazališta​ doveden u pitanje.​

Vidno je oštećen strop ispred ulaza na scenu te u​ tehničk​oj​ sob​i​ i prostorij​i​ za rekvizite.​ Sva sreća što voda značajno nije prodrla u prostoriju u kojoj se nalaze električni razvodni ormari, premda je i tu stanje vrlo ozbiljno te strepimo hoće li se to dogoditi”, kazao je pomoćnik ravnatelja HNK Mostar Josip Blažević.

Projektna dokumentacija za zgradu HNK Mostar je gotova, čime su stvoreni uvjeti za razgovore o konkretnim financijskim aranžmanima za dovršetak izgradnje objekta HNK Mostar.

Za dovršenje zgrade nacionalnog kazališta bit će potrebno 18 milijuna maraka. HNK radi s opremom starom dvadeset godina, što im je uvelike otežavalo rad, a onda su stvari krenule nabolje.

Kako bi podržao i poboljšao rad HNK, Grad Mostar je za prošlu godinu, uz redovita sredstva kojima se financiraju plaće djelatnika, po posebnom zahtjevu odobrio i sredstva od 70.000 KM. Podsjetimo, prva faza izgradnje nove zgrade HNK Mostar završila je 2002. godine gradnjom kazališne Male scene.

Uz scenu i scensku opremu, izgrađeni su i ostali prateći sadržaji, tako da je kazalište stavljeno u funkciju.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • Ja, sto je prije dvajes godina niste davalja napravili??? Moj dida , svoju kucu , prije sto godina napravio, ne prokisnjava, zidovi stoje, kablovi za struju kasnije provedeni. I sad stoji, ne rusi se! A vi ?? Sad bi ponovo! Sta cete od stare!! Otvorit pucku jos jednu!!

  • Kazalušte i crkva se prave od rata a preko puta dvoran od prije rata više od 30 godine.I nije ni jedan objekat majao dalhe od temelja ako ne računamo ovu malu scenu .

Komentiraj: