Popisivači u zadnji tren odustaju zbog novca za gorivo

Nakon 22 godine u Bosni i Hercegovini je započeo novi popis stanovništva. Prvi nakon rata, ima veliko značenje za sve stanovnike BiH, a ovaj proces svakako nije samo statističko, nego i političko pitanje. Sve se odvija pod budnim okom Agencije za statistiku BiH. Iz ove institucije su jučer rekli kako nema većih problema, te kako se sve odvija prema očekivanjima.

”Do sada imamo samo izvještaje državnih i entitetskih instruktora s terena da su svi popisivači jutros počeli s radom u 9 sati kako je bilo i planirano. Nismo dobili informacije o problemima. Rezultate prvog dana popisa ćemo imati sutra u 11 sati”,rekla je za Večernji list jučer Mirsada Adembegović, savjetnica za odnose s javnošću Agencije za statistiku BiH.

Ipak, da sve ne bi prošlo mirno, pobrinuo se zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić. U nedjelju večer na Federalnoj TV iznio je niz optužbi na propuste u organizaciji popisa stanovništva u BiH.

Govorio je o kršenjima zakonskih procedura, neispunjavanju obveza. Nitko jučer u Agenciji nije želio službeno komentirati ovakve navode, ali se neslužbeno doznaje kako će se Fatićevim izjavama baviti i Vijeće ministara na idućoj sjednici, a nije isključeno da će odgovorni za propuste ili klevete snositi određene odgovornosti. Manji problemi su zabilježeni u nekoliko bh. općina. Svi su rješavani u hodu kako sami proces popisa stanovnika ne bi bio blokiran.

”Popis na području Modriče nije počeo na vrijeme u svim popisnim krugovima”, rekla je predsjednica popisnog povjerenstva Modriča Julka Novaković. Prema njenim riječima, razlog kašnjenja je prigovor Bošnjaka na broj popisivača iz reda ovog naroda. Novaković je dodala da je u nedjelju poslijepodne dobiveno tumačenje Agencije za statistiku BiH na osnovi kojeg se za sedam povećava broj popisivača iz reda Bošnjaka.

Odustajanje kandidata

U nekim općinama su popisivači odustajali od posla u zadnji tren. U tim slučajevima su pozivani kandidati s lista za rezerve i vršene su brze edukacije.

”U nekim općinama je problem bio taj što popisivačima nije isplaćen novac za gorivo, a trebali su svaki dan putovati kako bi obavili svoj posao. Nisu imali novca i odustali su od posla koji im je dodijeljen”, rekao je Nikola Lovrinović, voditelji tima, koji ispred HDZ-a BiH prati sva događanja na terenu vezana uz popis stanovništva.

Istaknuo je kako su ovakvi problemi bili prisutni u nekoliko općina, ali kako većih ispada nije bilo.

”Koliko mi imamo informacije, za sada sve prolazi u redu. Idućih 15 dana ćemo svakodnevno pratiti stanje”, rekao je Lovrinović. Slične informacije nam je dao i njegov kolega Marinko Miljko, koji je ispred HDZ-a BiH zadužen za praćenje stanja u HNŽ-u.

”Problema za sada nema i nadamo se da će tako i ostati”, rekao  je Miljko. Pripreme za popis stanovništva u BiH su trajale nekoliko godina, a sami proces košta oko 46 milijuna maraka. Ranije je odgađan zbog političkih problema.
Nema komentara

  • Ma ,Sreten je bio pravi svećenik i gvardijan kakvog možeš samo poželjeti. Nećemo mi više lako dobit jednog sličnog sretena.Bio je bez dlake na jeziku-pravičani iskren. Ne znam što su ga makli s Širokog, kakva su tzo posla ili je baš mora još negdi činit dobra i vidljiva djela. A, što se tiče tih noćnih klubova i tržnih centara ne znam bi li on bio za to da se i njih “blagosiva”.A šta češ puti su ljudski čudni.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.