Popis stanovništva u BiH u prvoj polovini listopada 2013.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine, kojim se održavanje popisa pomjera za šest mjeseci.

To znači da će popis biti održan u razdoblju od 01. do 15. listopada 2013. godine, a prema stanju na dan 30. rujna 2013. godine u ponoć, što se smatra referentnim datumom popisa. Prijedlog zakona, koji je pripremila Agencija za statistiku BiH, bit će upućen u parlamentarnu proceduru po žurnom postupku.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva civilnih poslova o realizaciji aktivnosti iz Akcijskog plana za prevazilaženje posljedica pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, a u vezi s rješavanjem radnopravnog i socijalnog statusa radnika iz Bosne i Hercegovine koji su bili zaposleni u Republici Hrvatskoj, a u razdoblju 1991. – 1995. godine otpušteni s posla.

Analizom stanja u ovoj oblasti utvrđeno je da se službama zapošljavanja na području BiH prijavilo 13 636 oštećenih radnika, i to u Federaciji BiH 3961, u Republici Srpskoj 9548, a u Brčko Distriktu BiH 127 radnika.

Zadužen je ministar vanjskih poslova da donese odluku o imenovanju izaslanstva sastavljanog od predstavnika Vijeća ministara BiH, koje će izvršiti nužne pripreme, te stupiti u kontakt i pristupiti pripremnim pregovorima na ekspertnoj razini s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske radi rješavanja radnopravnog i socijalnog statusa otpuštenih radnika iz Republike Hrvatske.

Sastav izaslanstva za pregovore obuhvatit će predstavnike ministarstava vanjskih poslova; pravde, civilnih poslova, te ljudskih prava i izbjeglica, kao i predstavnike udruga građana BiH otpuštenih radnika iz Republike Hrvatske. Po završetku ekspertnih pregovora, Ministarstvo vanjskih poslova BiH će pokrenuti proceduru za zaključivanje sporazuma u skladu sa Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora.

Institucije BiH, odnosno udruge otpuštenih radnika iz Republike Hrvatske će sredstva za provođenje aktivnosti iz ove informacije osigurati iz svojih raspoloživih sredstava. Ova informacija se dostavlja Ministarstvu vanjskih poslova BiH na daljnje postupanje, a ministarstvima za ljudska prava i izbjeglice; pravde i civilnih poslova na znanje i postupanje u okviru njihovih nadležnosti, navodi se iz Službe za odnose s javnošću Vijeća ministara BiH.

Zapovjednici EUFOR-a (ALTHEA) i NATO stožera podsjećaju da Aneks 2 Daytonskog mirovnog sporazuma nalaže osnivanje zajedničke komisije za pripremu tehničkog dokumenta koji bi sadržavao precizan opis međuentitetske linije razgraničenja u Bosni i Hercegovini, koji treba da odobre EUFOR i NATO stožer u Sarajevu.

Zapovjednici očekuju od zainteresiranih strana da ispune zakonske obaveze koje proističu iz Aneksa 2, kao i da otpočnu praktičan, direktan i otvoren dijalog s ciljem osnivanja te komisije. To je priopćeno danas iz EUFOR-a nakon nedavnih rasprava da tehnički problemi koji se odnose na međuentitetsku liniju razgraničenja mogu utjecati na pripreme za popis u Bosni i Hercegovini.

“Svaka od strana, a to su država BiH, Federacija BiH i Republika Srpska, ima svoje određene uloge i odgovornosti koje proističu iz Rezolucije Vijeća sigurnosti UN br. 2074 (2012. g.) i odredbi Aneksa 2 Daytonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine”. Suglasnost svih strana treba da bude osnova za sve aktivnosti u vezi s međuentitetskom linijom razgraničenja, a treba da se provode uz striktno poštivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir i Konačne odluke za Brčko.

Zbog toga zapovjednici podstiču strane i očekuju od njih da ispune svoje zakonske obaveze koje proističu iz Aneksa 2, kao i da otpočnu praktičan, direktan i otvoren dijalog, s ciljem osnivanja spomenute komisije i ispunjenja ove obaveze. Iako prihvaćamo da postoje valjani administrativni razlozi da se ta linija opiše što je preciznije moguće, utvrđivanje međuentitetske linije razgraničenja nije direktan zadatak ni obaveza EUFOR-a.

Uloga zapovjednika EUFOR-a i zapovjednika NATO stožera u Sarajevu kao pravnih sljedbenika IFOR-a/SFOR-a je jasna, a to je odobravanje zaključaka propisno konstituirane zajedničke komisije za međuentitetsku liniju razgraničenja, u skladu s navedenim zadacima i zakonskim obavezama – citat je iz priopćenja.

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.