Popis stanovništva u BiH počinje u listopadu 2013. godine i koštat će 46 mil. KM

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini bit će održan u listopadu 2013. godine, potvrdio je danas u Sarajevu novinarima ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić nakon sastanka s direktorom u EUROSTAT-u, Uredu za statistiku Europske komisije Pieterom Everaersom.

Hadžić je kazao da je posljednjih 70 dana, od posljednje posjete Međunarodne monitoring misije(IMO) u ožujku, potrošeno na intenziviranje u pronalasku kvalitetnih rješenja i ispunjavanju međunarodnih uvjeta za popis stanovništva u BiH.

– Obaveza institucija BiH u narednom periodu jest da preuzme punu odgovornost za popis stanovništva, da se popis shvati kao projekt BiH te da se poradi na aspektu socijalnih i ekonomskih strategija, ali i da se podigne svijest sugrađana koliko je popis stanovništva poslije 22 godine važan – naglasio je Hadžić.

Direktor Everaers je potvrdio da je Međunarodna monitornig misija  za popis u BiH dala pozitivnu ocjenu o pripremljenosti BiH za provođenje popisa, odnosno dala je “zeleno svjetlo” za predstojeći popis.

Dodao je da je Misija zauzela jedinstven stav odobravajući bh. popis stanovništva, a do početka popisa neophodno je razraditi još preostale tehničke detalje.

Podsjetio je da je IMO oformljen na zahtjev Vijeća ministara BiH prije godinu i po i da je njime predsjedavao EUROSTAT da bi popis bio proveden u skladu s međunarodnim standardima koji se moraju poštovati.

Najavio je da će Misija i dalje pratiti rad domaćih statističkih institucija i davati preporuke za popis.

Kada je u pitanju eventualno sabiranje određenih odgovora kao što su Bošnjak i musliman, Hadžić je naglasio da će prilikom popisa svaki odgovor imati svoju šifru, a tek nakon završetka tehničkog dijela popisa  Vijeće ministara BiH će odlučiti da li će se određeni odgovori sabirati ukoliko se procijeni da je to interes BiH i njenih građana.

Everaers je još kazao da, budući da je BiH odlučila u popis staviti pitanje etničke pripadnosti dužna je poštovati međunarodne standarde i preporuke, a to je da klasifikacija takvih odgovora mora biti sveobuhvatna i uključivati sve odgovore, dok se svi odgovori moraju detaljno prikazati.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o uvrštavanju u popis pitanje entitetskog državljanstva, Everaers je naglasio da ukoliko neka zemlja želi dodati pitanja za koja smatra da su potrebna takva pitanja je moguće uključiti u popisnicu, a IMO je u tom smislu neutralan i ne zastupa niti jedan stav tj. nije ni za uvrštavanje ni protiv uvrštavanja tih pitanja.

Zamjenik šefa Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini Renzo Daviddi i direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović potpisali su danas u Sarajevu i Sporazum o bespovratnim sredstvima za podršku popisu.

Milinović je potvrdio da će Europska unija osigurati 7,5 milijuna eura za popis, a bit će utrošena za financiranje terenskog rada i procesuiranje dobivenih podataka na terenu, dodajući da će cjelokupan popis koštati ukupno 46 milijuna KM. (Fena)

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.