Ponovno počinje suđenje Glavašu: Sin mu je prije 17 godina bio u školi, a sad mu je odvjetnik

Danas (ponedjeljak) ponovno počinje suđenje Branimiru Glavašu i drugima za ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz 1991. godine. Rasprava će se održati na Županijskom sudu u Zagrebu.

Suđenje ponovno počinje od početka jer je sutkinja Tanja Pavelin, koja je vodila suđenje 2019. godine, izabrana za Visoki kazneni sud, prenosi Index.hr.

Sudskim vijećem u ponovljenom suđenju Glavašu i suoptuženicima predsjedat će sudac Dražen Kevrić.

Prethodno suđenje zakazano je nakon što je Vrhovni sud 2020. ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka 2019. prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Inače, kad je suđenje Branimiru Glavašu počelo, njegov sin Filip Glavaš bio je u osnovnoj školi. Danas mu je odvjetnik, Naime, proces traje 17 godina, a suđenju se još ne nazire kraj.

Tijekom ovog procesa umrli su brojni svjedoci, sudionici i odvjetnici, a Glavaš je pritvoren nekoliko puta.

Prije prve presude pobjegao je u BiH. U zatvoru je ukupno proveo pet godina i tri mjeseca. Presuda je bila pravomoćna, ali ju je srušio Ustavni sud i sve je krenulo iznova.

Meni je to sve skupa smiješno i žalosno. Ali evo, izdržat ću i to ako dođem u tu situaciju da krećemo ispočetka, pa neka traje još dvije, tri godine, rekao je Branimir Glavaš prije dvije godine i dodao:

Mogu vam reći da sam i oguglao na sve to skupa. Nije mi ugodno, ali ne pomišljam odustati.

Ustavni je sud prije šest i pol godina ukinuo presudu Vrhovnoga suda kojom je Glavaš bio osuđen na osmogodišnju zatvorsku kaznu, a 2016. godine i Vrhovni sud mu je ukinuo prvostupanjsku presudu od deset godina zatvora.

Suđenje Glavašu i suradnicima za zločine počinjene nad osječkim Srbima ranih devedesetih godina započelo je tek u listopadu 2007. godine, a presuda koja je ukinuta odlukom Vrhovnog suda je donesena 2010. godine.

Podsjetimo, Branimiru Glavašu su po odluci hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića vraćena ratna odličja Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red bana Jelačića, Red Ante Starčevića, Red hrvatskog trolista, Spomenica domovinskog rata i Spomenica domovinske zahvalnosti.

Sedam ratnih odlikovanja i čin general-bojnika Branimiru Glavašu 2010. godine oduzeo je tadašnji predsjednik Ivo Josipović.

(www.jabuka.tv/Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell)
10 komentara

 • Jadno je to “hrvatsko pravosuđe”.Nije ni hrvatrsko, ni pravosuđe. Četnike puštaju radoiti što žele, hrvatske heroje kažnjavaju, progone i ubijaju. Što su radili Norcu, što rade Maslovu, ubili su Đuru Brodarca i Tomislava Merčepa, sad opet progone Glavaša. Iza svega stoji vlast, Plenković, udbaš Šeks, takozvani “HDZ” i još puno jugo – bandita.

  • Skupili cigane i četnike da vode Hrvatsku državu. Plenković je EU kupljeni igrač. Država pluta pučinom dok se ne nasuče.

  • Zbog cega ne bi Hrvatska procesuirala optuzenike za ratne zlocine neovisno o nacionalnosti? Je li treba mozda Glavasa i takve pomilovati jer je ”nas”? Sto se mene osobno tice, tko god da je cinio ratne zlocine i zvjerstva, neka za to odgovara, u moje ime ih sigurno pocinio nije, a je li to neki Hrvat Srbin Marsovac, to me ni najmanje ne zanima, a ne bi ni tebe kao vjernika i postena covjeka trebalo.

   • Ma zezaš se? Partizani su dokazano radili sve moguće zločine i nikad nijedan nije zato osuđen. Sjetimo se samo natezanja oko razbojnika Perkovića i Mustaća. Mjenjaali su se zakoni da se zločinci zaštite. A tek Manolić, Boljkovac i ostali koljači.

 • Ispada da je Glavaš gori od Srba koji su Vukovar sravnili sa zemljom.

  To što žele sve hrvatsko zatrti jasno govori kuda vjetrovi pušu i tko su ljudi koji sjede u Vladi RH. Da se isto tako brinu kako osuditi i procesuirati srpske zločine, pa ajde, no gaze sve što diše hrvatski.

  • Ne samo da šeću, već sjede u vladi iako su dokazano ubijali ranjenike iz vukovarske bolnice, mučili Hrvate po logorima u Srbiji, sada dobivaju hrvatske mirovine kao nagradu za svoja zlodjela

 • Glavas je dobar covjek. a sta cete ocekivati? dodu ohebine Iz Srbije i idu harati. on je bog. neka idu u PM sve do jedan koji se izivljava nad Hrvatskom i HR narodom.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.