Ponovno odlični rezultati radioamatera iz Širokog Brijega

Članovi Radio kluba Široki Brijeg su i u 2022. godini ostvarili zapažene uspjehe na svjetskom natjecanju radioamatera CQ World Wide.

Oni su u ovom prestižnom natjecanju osvojili jedno prvo mjesto u svijetu i dva druga mjesta u Europi.

Valja istaknuti da u ovom natjecanju svake godine sudjeluje preko 30.000 radioamatera iz cijelog svijeta, a ovo nije prvi put da se širokobriješki radioamateri nalaze u samom vrhu. Ovo je rezultat prije svega velikog truda, znanja i iskustva širokobrijeških radioamatera.

Radioamateri u svjetskim natjecanjima koriste lokalitete na Čvrsnici i Blidinju koji svojim položajem i visinom znatno pridonose uspjesima zaljubljenika u ovaj hobi.

U odnosu na razna sportska natjecanja gdje se natjecatelji okupljaju na jednom mjestu, radioamaterska natjecanja se odvijaju sa zemljopisnih lokacija koje sudionici sami odaberu, a obično su to neke lokalne planinske kote, gdje uspostavljaju svoje radio-centre i cilj je da se u zadatom vremenu, na određenim frekventnim opsezima, određenim vrstama rada (Morzeova telegrafija, telefonija, digitalni modovi) uspostavi što veći broj kontakta s drugim postajama iz cijelog svijeta.

Naravno, za sve to je potrebna odgovarajuća tehnika i operatorsko umijeće i vještina, a to još više daje na značaju ostvarenim uspjesima širokobrijeških radioamatera, jer su sami sagradili izuzetno kvalitetne antenske sustave, razne interfejse i svu drugu neophodnu opremu, što ih danas svrstava u sam vrh opremljenih radio klubova u široj regiji, priopćeno je iz Zajednice radioamatera Herceg Bosne.

(www.jabuka.tv)

8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.