Ponašanja u braku koja povećavaju šanse za razvod

Svaki brak je pun uspona i padova. Kada nastanu problemi i prepreke, većinu vremena riječ je o onima koji se daju savladati i riješiti.

No, postoje određena negativna ponašanja unutar braka koja mogu dovesti čak do razvoda.

1. Prezir

U ovom slučaju prezir obuhvaća svaki oblik ponašanja koji ponižava vašeg partnera, dok naglašava vašu superiornost. Na primjer, korištenje sarkazma, podrugljivost, omaložavanje ili okretanje očiju samo su neka od ponašanja koja treba izbjegavati.

2. Kriticizam

“Stalni kriticizam jednog partnera i obrambenost drugog partnera koje više sliči na ‘protunapad’ mogu biti vrlo pogubna kombinacija za brak.”

Svi mi imamo one dane kada nam je “fitilj kratak” i kada smo mrzovoljni te se otresito ponašamo prema partneru. To je sasvim normalno, no takvo često ponašanje koje uključuje vječno isticanje mana, zanovijetanje i nepotrebni kriticizam mogu situaciju u braku poprilično pogoršati.

3. Obrambenost

Zajedno s kriticizmom jednog partnera slijedi obrambeni stav drugog partnera. Međutim, zbog takve obrambenosti koja zapravo više nalikuje “protunapadu”, situacija može samo dodatno eskalirati. Takvo učestalo ponašanje od strane oba partnera itekako može povećati šanse za razvod.

4. Ignoriranje

Kada pokušavate započeti razgovor s partnerom, a on vas ignorira, ne angažira se, izbjegava vaš pogled, to može izazvati bijes u vama. No, trebate ostati smireni jer razlog zbog kojeg vas ignorira je tipično taj da se osoba jednostavno osjeća zbunjeno i zapanjeno te ne zna kako bi trebala odreagirati na to o čemu pričate, piše zadovoljna.hr.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.