Pomoć Hrvatima u BiH je zakonska i moralna obveza

Pomoć Hrvatima u BiH nije samo zakonska, nego i moralna obaveza, u čemu će se i dalje ustrajati, pa i kada je u pitanju europska integracija BiH, istaknuto je u ponedjeljak u Osijeku na sastanku županijskih i osječkih gradskih vlasti s vrhbosanskim nadbiskupom mons. Tomom Vukšićem.

Sastanak je održan u povodu treće obljetnice djelovanja Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije, a osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je kako je županija član te zaklade, čiji je cilj raditi na pomoći, promociji i svemu što je potrebno za ostanak i opstanak hrvatskog naroda u BiH.

Istaknuo je kako županija podupire aktivnosti i projekte koji se realiziraju u BiH, a vezani su uz gospodarstvo, znanost, obrazovanje, u što je uključena Županijska razvojna agencija, koja zajedno s općinama i gradovima u BiH radi na prekograničnoj suradnji i razvoju projekata važnih za Hrvate u na tom području.

Osim pomoći u realizaciji projekata, Anušić je istaknuo važnost političke i moralne potpore Hrvatima iz BiH , koji, rekao je, moraju osjetiti da podupiremo njihov cilj, a to je europska integracija BiH, javlja Hina.

Tu je bitna politička potpora Vlade RH i ostalih razina vlasti, u čemu ćemo i dalje ustrajati, poručio je Anušić.

Vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić zahvalio je županijskim i osječkim vlastima te Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji na prijateljskoj pomoć Zakladi i vjernicima u BiH.

Bez dobrote ljudi s ove strane Save, Zaklada ne bi mogla funkcionirati. Svrha njenog djelovanja je prvenstveno humanitarne i karitativne naravi, a drago mi je da će se ova županija, kao i Republika Hrvatska, uključiti u prekograničnu suradnju te investiranje u krajeve BiH gdje je to moguće na zakonom predviđen način, rekao je nadbiskup Vukšić.

Smatra kako je, uz humanitarnu, još važnija strateška pomoć, investicije koje će ljudima omogućiti da ostanu ondje gdje su rođeni, da ondje imaju svoje radno mjesto i zasnivaju obitelji.

Izvijestio je kako se u Vrhbosanskoj nadbiskupiji trenutačno privodi kraju izgradnja centra za starije osobe, koji će imati oko 150 mjesta, u čemu dobivaju i pomoć iz Hrvatske, a priprema se projekt obnove zgrade bogoslovije i Teološkog fakulteta u Sarajevu.

Nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić rekao je da opstanak Katoličke crkve i Hrvata u BiH važan za ljude na tom području te da se pomažući njima pomaže i Hrvatskoj.

Od velike je važnosti za Hrvatsku zadržati što je moguće veći broj Hrvata u BiH i zato je ova nadbiskupija pomagala Vrhbosansku nadbiskupiju koliko god je mogla. Želim ohrabriti i podržati sve koji se trude oko napretka Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije kako bi mogli podupirati projekte koji idu u prilog Hrvata i Katoličke crkve u BiH, poručio je nadbiskup Hranić, javila je Hina.

(www.jabuka.tv | Foto: Davor Javorović/Pixsell)

3 komentara

  • Plenky i ekipa vam je Iskariot, moj biskupe. Iskariota imate u Hrvatskom narodu na tone. Zato nas kroz povijest sve manje, moj biskupe. Ohrabrite i cuvaj te Hrvate di su jos dan danas u vecini, sve drugo je groblje, zbog Iskariota.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.