Pomama za novogradnjom ne jenjava, kupuje dijaspora i mladi bračni parovi

Ako je suditi prema broju izdanih odobrenja za gradnju u travnju ove godine, potražnja za nekretninama u BiH i dalje je u porastu.

Broj izdanih odobrenja za gradnju u travnju 2024., u odnosu na prosječan broj izdanih odobrenja u 2023., veći je za 12,3 posto. Ako ga usporedimo s istim mjesecom lani, veći je za čak 62 posto, piše Forbes BiH.

I dalje postoji trend potražnje za nekretninama, novogradnje posebno, i to treba obeshrabriti sve one koji smatraju da će doći do značajnog pada cijena nekretnina, odnosno cijena pojedinačnog kvadrata, vjerojatno ne.

Jedino se možemo nadati stagnaciji cijena i slično, rekao je za Forbes BiH ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Dodaje kako se nastavljaju povijesni tijekovi otprije, gdje se pokazuje da recesija nema toliko značajan utjecaj u BiH kada je riječ o cijenama nekretnina, iako svugdje u svijetu ona ima vrlo oštar utjecaj u smislu pada cijena nekretnina.

Imamo trend koji pokazuje potražnju od dijaspore, mladih bračnih parova, svih onih koji uspijevaju priuštiti kvadrat životnog prostora, kazao je Čavalić za Forbes.

Tri plaće za kvadrat stana: Vrtoglave cijene novogradnje u BiH

(www.jabuka.tv)

18 komentara

    • Nema ni nikakvih konkretnih podataka koliko se konkretno gradjevinskih dozvola izdalo nego samo postotci, a i nema nformacija o cijeni kvadrata niti konkretnih podataka o strukturi kupaca, nego sve nesto otprilike; kupuje dijaspora, kupuju mladi parovi.. a od odredjene cijene se ipak usporava prodaja, jer si vecina obicnih ljudi vise ne moze priustiti stan. Ovaj tekst je u potpunosti u smislu/interesu stanogradnje. Poruka je; cijena ostaje stabilna, nece padati, bez brige, kupujte dalje.

  • Samo porez na neaktivne nekretnine može srediti stanje i dovesti u normalu. Tisuće stanova prazno a grade se novi zašto,čemu,komu…..čisto pranje novca. Ako u stanu nitko je živi 10% njegove tržišne vrijednosti mora biti godišnje poreza. Tako će stan morati biti stavljen u aktivu to jest onaj tko ga kupi mora živjeti u njemu ili naći kome će biti iznamljen.

  • Peracina prljavog novca. Onaj tko radi za prosječnu placu ne moze ni sanjati o kupnji stana. A oni koji ne rade nista voze bjesne šute i kupuju stanove, kuce, vikendice. Moze li netko objasniti taj fenomen..?

    • Taj fenomen ti se zove u ekonomiji ako si je studirao „siva ekonomija“ izvlacenje i pranje para odsvakud, knjizenje na troskove sve i svasta, sva bijesna auta su na „firmu“ i BiH prednjaci u tome, plus dodaj k tome privatizaciju 90tih i novce iz bivse Yuge.

  • Kupuje dijaspora da stanovi budi praznu 30 40 godina…a mladi parovi koji hoce ostat nemaju di a ni sa cim 😂

  • Ima ih u inostranstvu sto moraju sklonit negdi crne pare pa idealna prilika za kupit tako i za nase dole,a ovi sto pricaju cistit nosat za nekog sve za pare zene dizu noge za pare

  • Renovirajte stare kuće didove i uživajte u dvorištu ,parkingu,vrtu i širini.Nijedno selo nije dalje od 15 km od Širokog a ne kupujte skupe stančiće bez dvorišta i parkinga u kojima morate šapćati a otplaćivati ga cijeli život.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.