Položen kamen temeljac za zgradu socijalnog stanovanja u Mostaru – Jabuka.tv

Položen kamen temeljac za zgradu socijalnog stanovanja u Mostaru

U mostarskom naselju Sutina svečano je položen kamen temeljac za zgradu socijalnog stanovanja s 24 stambene jedinice namijenjenu za smještaj korisnika kolektivnih centara u Mostaru.

Objekt će biti izgrađen u okviru Projekta CEB II “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja”.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić istaknuo je tom prilikom kako će u sklopu tog projekta u Mostaru biti izgrađena tri stambena objekta s po 24 stana za izbjegle i raseljene osobe koje su do sada bile smještene u kolektivnim centrima.

Ovo je jedan od projekata koji povezuje sve razine vlasti u našoj državi zajedno s međunarodnim organizacijama koje ovo sve skupa podupiru. Druga zgrada će biti izgrađena par stotina metara niže od ove, a treća u naselju Kolonija u Rodoču. Ovo je početak projekta, a planirani završetak je za 300 dana. Vrijednost izgradnje ova tri objekta je viša od 3 milijuna maraka, a Grad Mostar u svemu tome sudjeluje s projektnom dokumentacijom te s riješenim lokacijama, dok većina novca dolazi s viših razina, naglasio je Kordić, javlja Fena.

Federalna ministrica financija Jelka Milićević izrazila je zadovoljstvo što se ovaj projekt implentira u Mostaru te što će 74 obitelji konačno biti izmještene iz kolektivnih centara.

Želim se zahvaliti posebno Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica i Gradskoj upravi Mostara koja je na kraju smogla snage, osigurala sredstva i uradila dobar dio administrativnih poslova kako bi se ovaj projekt implementirao u Mostaru. Nisam baš sretna što je od ukupnog broja 132 stambene jedinice za HNŽ njih 72 u Mostaru, što znači da smo mi zanemarili tu kategoriju ljudi i ovoliko godina nismo našli načina i mogućnosti da ih i trajno izmjestimo iz ovih kolektivnih centara, kazala je Milićević.

Naglasila je kako je ukupna vrijednost potprojekta Sutina u Mostaru 1,4 milijuna maraka te da je od toga 77 posto kreditnih sredstava CEB-a i 23 posto sredstava Grada Mostara.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić kazao je kako je ovo jedan od tri objekta koja će se graditi u Mostaru te da je i za ostale objekte u tijeku provođenje potrebne procedure.

Dodao je kako se nada da će se tijekom godine započeti i sljedeći objekt.

Ukupno na području HNŽ-a se radi šest takvih objekata, tri su u Mostaru, jedan je u Čapljini s 42 stambene jedinice te zatim u Konjicu i Jablanici, gdje je izgradnja objekata u nekoj naprednijoj fazi. Ukupna vrijednost svih potprojekata za HNŽ u okviru CEB-a je negdje oko 9 milijuna maraka. Nadam se da će se izborom nove gradske vlasti u Mostaru intenzivirati i aktivnosti na realizaciji ovih projekata te da ćemo tijekom godine nazočiti još nekim ovako lijepim svečanostima, poručio je ministar Ramić, javlja Fena.

Trenutno se na području Federacije BiH izvode radovi na izgradnji dvanaest novih stambenih objekata s ukupno 258 stambenih jedinica, te vrši rekonstrukcija i sanacija pet objekata s 10 stambenih jedinica u Gradu Mostaru.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.