Poljoprivrednicima 106 milijuna KM poticaja

Vlada Federacije BiH održala je u petak hitnu, telefonsku sjednicu.

Na prijedlog Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva usvojila je Program utroška sredstava s kriterijima raspodjele “Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima – Poticaj za poljoprivredu”, utvrđenih proračunom Federacije BiH za 2022. godinu, u iznosu od 106.000.000 KM.

U proračunu FBiH za 2022. godinu odobrena sredstva za poticaj poljoprivredi veća su za 19 milijuna KM u odnosu na prošlogodišnji proračun.

Programom novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2022. godinu planirana sredstava za poticaje biljnoj i animalnoj proizvodnji su veća od prošlogodišnjih.

Za novčanu podršku biljne proizvodnje osigurano je 16.165.000 KM, te su u Program novčanih podrški uvedene i nove kulture koje do sada, prije svega zbog nedostatka sredstava, nisu bile uključene. Tako je u okviru mjere koja se odnosi na krmno bilje uvedena podrška za travno-djetelinske smjese i djeteline, kao zamjenu za skupe uvozne koncetrate. Kod povrća je prvi put uvedena podrška za proizvodnju kupusa, kelja, lubenice i graha, zatim kod voća je uvedena podrška za uzgoj oraha, badema, borovnica, brusnica i aronije.

Za animalnu proizvodnju je predviđen iznos od 71.025.000 KM, a uvedena je novčana podrška i za peradarsku proizvodnju, te su planirana sredstva za uzgoj brojlera, odnosno tov pilića.

Preostala sredstva su usmjerena u strukturne mjere u okviru modela ruralnog razvoja i modela ostalih vrsta podrški. Raspoloživi iznos od 14.170.000 KM namijenjen je za strukturne mjere, odnosno mjere ruralnog razvoja.

Novčane podrške za ruralni razvoj usmjerene su i u mjere za povećanje konkurentnosti i zaštitu ruralnog okoliša. U okviru mjera za povećanje konkurentnosti koje su ključne za opstanak i razvoj poljoprivrednih gazdinstava i prehrambene industrije, predviđeno je 12.100.000 KM. Riječ je o sredstvima namijenjenim za podršku investicijama u poljoprivredne strojeve i priključne uređaje, opremu za biljnu i stočarsku proizvodnju, te nabavku rasplodne stoke, kao i izgradnju, proširenje i opremanje objekata u funkciji poljoprivredne proizvodnje i prerade. Potom za legalizaciju građevinskih objekata i ispunjavanje okolišnih standarda, te podizanju višegodišnjih zasada, od čega će biti financirano do 30 posto vrijednosti prihvatljivih troškova investicije.

Ovi projekti financiraju se i putem kreditne linije Razvojne banke Federacije BiH u čemu Federalno ministarstvo poljoprivrede sudjeluje grantom od 2.000.000 KM, iz kojeg će se financirati do 25 posto vrijednosti prihvatljivih troškova investicije.

Za mjere zaštite ruralnog okoliša izdvojeno je 70.000 KM koje su planirane za podršku certifikaciji organske proizvodnje, koja osigurava primjena proizvodnih tehnologija sa smanjenom upotrebom pesticida i gnojiva, a čime se štiti okoliš, te osiguravaju zdravi i prirodni prehrambeni proizvodi.

U okviru modela ostalih vrsta podrški, izdvojen je iznos od 4.140.000 KM, koji je planiran za podršku sufinanciranju osiguranja od šteta u poljoprivredi, te organiziranja stručnih skupova i sajmova, te izlaganja na sajmovima. Pored toga, podrške su namijenjene za sufinanciranje organiziranja poljoprivrednika, troškove standardizacije proizvoda, te podršku različitim programima pokretanja proizvodnje i poticanje jesenske sjetve.

Korisnici Programa novčanih podrški su klijenti upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava/Registar klijenata.

Svrha ovog programa je da se zadrže prioritetne mjere novčanih podrški iz Zakona o novčanim podrškama u okvirima raspoloživog budžeta, kako bi osigurali njihovu kontinuiranu isplatu u toku 2022. godine.

Predviđene mjere u Programu novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2022. godinu trebaju doprinijeti unapređenju poljoprivredne proizvodnje i povećanju opsega korištenja poljoprivrednog zemljišta s ciljem jačanja konkurentnosti na domaćem i inozemnom tržištu, te povećanju ponude domaćim poljoprivrednim proizvodima uz poboljšanje kvalitete zdravstvene i higijenske ispravnosti proizvoda u skladu s zahtjevima potrošača. Uz to, trebaju osigurati stabilan dohodak u poljoprivredi, kao i životni standard poljoprivrednih proizvođača, te postupnu harmonizaciju i integraciju sektora poljoprivrede u svjetsko i tržište Europske unije, navodi se u priopćenju.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • u našoj županiji samo političari i ovi što rade u ministarstvu poljoprivrede mogu dobit poiticaj jer su napisali takva pravila

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.