Poljoprivrednici razočarani, najavili moguće blokade graničnih prijelaza

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH osudilo je stav pojedinih članova Vijeća ministara BiH koji su u ponedjeljak na sjednici glasali protiv Prijedloga odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Europske unije.

Zaštita domaće proizvodnje, napominju, treba biti prioritet svake državne institucije, dok je na jučerašnjem glasanju očito prevagnuo pritisak od uvoznih lobija.

Razočarani smo pogotovo činjenicom što je odluka odbijena glasovima ministara iz reda bošnjačkog naroda (Bisera Turković, Selmo Cikotić, Sifet Podžić), koji se u svojim izjavama redovno predstavljaju kao najveći zaštitnici Bosne i Hercegovine. Njihovo jučerašnje glasanje dokaz je da su im interesi pojedinaca preči od interesa ujedinjenih poljoprivrednika iz oba bh. entiteta, navode iz Udruženja poljoprivrednika FBiH u saopćenju za javnost.

Narednih dana bit će održan izvanredni sastanak udruženja poljoprivrednika iz cijele BiH na kojem će donijeti odluku o daljnjim koracima.

Kao što smo već najavili, ukoliko do 25. veljače naši zahtjevi ne budu usvojeni, doći će do blokade graničnih prijelaza, a razmotrit ćemo i prosvjede ispred zgrade Vijeća ministara, prioopćeno je iz Udruženja poljoprivrednika FBiH.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.