Poljoprivrednici izlaze na ulice zbog dugovanja

Ako ne dođe do isplate poticaja za poljoprivredu, sve udruge poljoprivrednika s prostora Federacije BiH organizirat će masovne prosvjede u Sarajevu, piše Večernji list BiH. Na njihovim službenim stranicama objavljen je poziv u kojem se navodi kako će se na sjednici Parlamenta Federacije BiH raspravljati i o rebalansu proračuna, a u razgovoru sa zastupnicima tvrde da su i oni za mjeru koju je premijer planirao napraviti, a to je isplata 7,7 milijuna maraka za dugove i za tekuću proizvodnju.

Poziv umirovljenicima

“Mi znamo da to ne može biti ni za ovu godinu, a kamoli za dug iz 2014. Za iduću godinu planira se isti proračun kao i za ovu – 65,7 milijuna KM. Kako će se od tog iznosa plaćati dug? Tako će opet biti smanjivanja poticaja ako misle sve platiti – i dug i tekuću proizvodnju. Preporučujem da se konzultirate sa svojim udrugama i pokrenete aktivnosti organiziranja mirnih prosvjeda “, stoji u pozivu poljoprivrednika. Oni se pozivaju na odluku Vlade Federacije BiH iz lipnja ove godine, a u kojoj se tvrdi kako će sredstva koja su dobivena iz klirinškog duga biti, između ostalog, uplaćena za poticaj poljoprivrednicima. To su nedavno proučili i sa sastanka u Travniku napominjući kako poljoprivrednici u Federaciji BiH očekuju od federalne Vlade izmirenje duga koji, kako kažu iz Udruge poljoprivrednika u Federaciji BiH, od 2014. godine iznosi 20 milijuna maraka te se traži i povećanje izdvajanja za poljoprivredu iz federalnog proračuna za iduću godinu.

Napominju kako očekuju realizaciju zaključka Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH da se dugovanja prema poljoprivrednicima izmire iz sredstava dobivenih od klirinškog duga. – Sada se rebalansom federalnog proračuna planira 7,7 milijuna maraka za izmirenje duga prema poljoprivrednicima, a on iznosi 20 milijuna maraka. Tražimo, također, da se iz proračuna za iduću godinu za poljoprivredu izdvoji najmanje 120 milijuna maraka, što bi relativno zadovoljilo poljoprivrednike jer jedino na taj način mogu opstati – poručio je predsjednik Udruge poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo.

Upisi u registar

Kako se ne bi ponovile malverzacije koje su se zbog isplate poticaja poljoprivrednicima u FBiH događale u vrijeme “platformaške” Vlade, uvedena su nova pravila. Ona nalažu da se svaki poljoprivrednik mora upisati u registar poljoprivrednih gospodarstava i registar klijenata koji je obvezan za pravne osobe koje su registrirane za obavljanje poljoprivredne djelatnosti pri nadležnom sudu, kao što su gospodarska društva, zadruge, obrtnici registrirani za obavljanje poljoprivredne djelatnosti pri nadležnom tijelu, kao i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, prenosi Večernji List. Ako nisu upisani u registar, ne mogu podnositi zahtjeve za novčanu potporu i druge oblike potpore u poljoprivredi, niti se mogu prijaviti za bilo koji oblik financijske pomoći koja se daje iz pretpristupnih fondova EU. U spomenuti registar mogu se upisati i fizičke i pravne osobe koje nemaju status poljoprivrednog gospodarstva, ali žele ostvariti pravo na novčane potpore koje se daju za ruralni razvoj. Ona poljoprivredna gospodarstva koja se prijave za novčane poticaje obilazit će inspekcija kako bi obavila kontrolu u fazi proizvodnje na terenu potencijalnih korisnika, kao i u tijeku prikupljanja i obrade dokumentacije vezano uz 
proizvodnju.

(www.jabuka.tv) 


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.