Političari brinu o raspodjeli pozicija, građani kako preživjeti

Dok političari dogovaraju raspodjelu pozicija i na dnevnu agendu pretežno stavljaju političke i nerijetko zapaljive teme, većina građana se pita – kako preživjeti?

Neumoljivi rast cijena u Bosni i Hercegovini se nastavlja. Iako je primijećen pad cijena pojedinih namirnica, to je u široj slici jedva primjetno, jer se potrošačka košarica bliži iznosu od 3.000 KM.

Dok čitaju i slušaju o galopirajućim poskupljenjima i rastućem jazu između sindikalne potrošačke košarice i osobnih primanja, za sve veći broj građana BiH dan počinje pitanjem – čega se danas odreći? Najteže je umirovljenica, koji kažu da ne žive, nego preživljavaju, javlja BHRT.

Ja za 30 godina i 9 mjeseci imam mirovinu. Imao sam 250, sad sa ovim zadnjim povećanjem 294 marke, priča umirovljenik Mišo Vujisić.

O putovanjima, odlascima na izlete i u toplice odavno ne razmišljaju. Jedino zadovoljstvo su im posjete klubu umirovljenika, gdje još mogu ponešto priuštiti.

Uvećanje mirovina u FBiH: Umirovljenici će dobiti i zaostatke

Cijene su solidne, mnogo jeftinije nego da pijemo kavu tamo. Ovdje je kava marka, u gradu dvije, dvije i pol. Ovdje smo sebi priuštili druženje uz minimalnu cijenu, rekao je umirovljenik Žika Radosavljević.

Na pitanje o visini mirovine odgovaraju:

Zaključavam kuću od 10 do 15. Primim mirovinu i do 15. zaključavam kuću. Poslije ostavljam otključano, evo sad je otključano. Ako netko postavi pitanje što, nema što uzeti. Imam zamrzivač, pa kupim tijekom sezone zeleni pa zamrznem malo gljiva, malo ovoga malo onoga, pa to koristim kad je tanak datum i kad
nestane novca, izjavio je za BHRT umirovljenik Borislav Savić.

Poskupljenja su se odrazila i na prodaju na tržnicama. Više se ne kupuje na kilogram, nego na komad.

Kriza se osjeti na svakom koraku, u prodavaonicama, restoranima, ugostiteljskim objektima.

Na pitanje kada će biti upaljen crveni alarm za povlačenje konkretnih poteza kako bi se građani zaštitili od eskalacija cijena, iz saveza samostalnih sindikata kažu da je alarm upaljen još od početka pandemije. Međutim, nadležni ga, ili ne čuju ili ignoriraju.

Pojeftinila potrošačka košarica u BiH

(www.jabuka.tv)

8 komentara

  • narod jazavičarski, bitno je da IPHONE nosa, boli mlađariju ta-ki i zašta..a vi roditelji ste odgojili monstrume, svi , bitno da ide na solfeđo, ples, likovno, nogomet, prolazi odličnim, da se lažemo da nam je super..a nije..ništa nije super…evo ti koji čitaš zapitaj se kakve su nam ceste, škole, bolnice, domovi zdravlja itd itd..da, da, ti kažeš ja imam para idem privatno, da možda jesi al kad dođe do ozbiljnije situacije onda ide taj DZ pa bolnice koje se tako gnušaš, kao imam ja para idem ja privatno..da ti si KRIV direktno ne indirektno za sve gore pobrojano, jer krađom i potkradanjem ti i tebi slični su doveli do ovog kvazi društva koje je sve više nalik na sodomu i gomoru, iz koga svatko ko nije član mafije (čitaj vladajuće stranke) bježi ili namjerava bježati odavde jer vas i vaših jataka se ko žohara ne može rješiti bez napalma….

    • Dok god u ovoj državi 65 % umirovljenika ima 500 – 600 KM mirovinu i sva djeca nemaju dječiji nadoplatak, dok god radnik nije adekvatno plaćen sve je đžaba i agonija ako se ne brinete o starim i nemoćnim ljudima i djeci..

  • Dok god u ovoj državi 65 % umirovljenika ima 500 – 600 KM mirovinu i sva djeca nemaju dječiji nadoplatak, dok god radnik nije adekvatno plaćen sve je đžaba i agonija, ako se ne brinete o starim i nemoćnim ljudima i djeci..

  • Svijet se mijenja.Tko zna sto ce biti ali naivno bi bilo misliti da ce stvari ostati nepromijenjene.Jedan mudri svecenik je svojevremeno izrekao :

    Zalim one koji imaju milijune u bankama.

  • Da Bruno o pozicijama istina ali oni brinu i o povećanju svojih primanja. Tako su sebi izglasali povećanje placa za 650-800 km i povećanje regresa. Tako da ovi lesinari brinu i te kako o sebi i sprdaju se sa narodom, penzionerima, ratnim i civilnim invalidima i sa svima nama. Oni stati nece dok se narod ne pobuni. A narod cuti. A oni se kolju između sebe a onda jednoglasno dignu ruke za povećanje svojih primanja. Mirovine su socijala a njihovo samo zadnje povećanje vec prevelikih placa je vece od prosječne mirovine. Zamislite onda gdje mi zivimo i kakvi nas krimosi vode. Penzije od 450 km dignu 30-50 km a sebi place sa 7 tisuca za jos 650-800 km. Ovakav narod sto je zasluzio i ima. I onda nam reis, Bakir, Dodik zveckaju malo oruzjem, prijete odcjepljenjem ratom itd. Samo da nam usmjere mozak sa pljacki i kriminala. Sebijine diplome, osmicine, raspiratori itd. A sve sto rade ovi u Sarajevu, Mile u RS to isto rade nasi domoljubi hrvatine kroz HYNS i na prostoru gdje oni vladaju.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.