Policijski službenici u FBiH dobivaju novi zakon – Jabuka.tv

Policijski službenici u FBiH dobivaju novi zakon

Federalna vlada je utvrdila Prijedlog zakona o policijskim službenicima Federacije BiH.

Ovaj zakon je podijeljen i sistematiziran u 17 poglavlja, a zasnovan na principu da policijski službenici mogu biti raspoređeni samo u Federalnoj upravi policije, u okviru koje se organiziraju poslovi u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma, međužupanijskog kriminala, droga i drugih opojnih sredstava i zaštite osobe i objekta, jer te poslove mogu obavljati samo policijski službenici, s obzirom na to da je u izvršenju tih poslova potrebna primjena policijskih ovlaštenja. U tom cilju je propisano da policijski službenici mogu biti zaposlenici Federalne uprave policije. Naime, još vrijedećim Zakonom o policijskim službenicima postojala je mogućnost da policijski službenici budu raspoređeni i u okviru organizacijskih jedinica Federalnog ministarstva unutarnjihposlova.

Nacrtom zakona propisana su policijska ovlaštenja koja policijski službenici preduzimaju radi spriječavanja kaznenih djela i održavanja javne sigurnosti. Određena ovlaštenja odnose se na rad policijskog službenika, a druga na rad Federalne uprave policije (obrada osobnih podataka i vođenje evidencija).

Prema ovom zakonu, Federalna uprava policije je ovlaštena da vodi evidencije na osnovu kojih se može pratiti rad Federalne uprave policije iz njene nadležnosti.

Novina je i obaveza policijskih službenika da se podvrgnu redovitom zdravstvenom pregledu koji organizira Federalna uprava policije. Na ovaj način osigurava se raspored policijskog službenika na radno mjesto koje odgovara njegovom zdravstvenom stanju. Također, dano je ovlaštenje direktoru Federalne uprave policije da policijskog službenika može uputiti na ocjenu radne sposobnosti radi rješavanja njegovog radnopravnog statusa.

Nacrtom zakona je utvrđena i mogućnost da Federalna uprava policije može, i to kao izuzetak kada to potreba službe zahtijeva, zapošljavati policijske službenike koji su trenutno zaposleni u drugom tijelu u Bosni i Hercegovini.

U tijeku izrade teksta novog zakona sudjelovali su predstavnici OHR-a, te smatraju da je on od velikog značaja za kontinuiranu profesionalizaciju policijskih snaga, priopćeno je.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.