Policijske kamere na hrvatskim cestama snimat će i unutrašnjost automobila

Hrvatska policija nabavila je nove presretače za nadzor brzine u vrijednosti od  2 milijuna i 14 tisuća eura  te kamere i drugu opremu vrijednu 1,55 milijuna kuna.

Na ukupno 363 lokacije diljem Hrvatske u 2023. godini, što je za 30-ak više nego 2022. godine, prema podacima MUP-a iz listopada, postavljeni su fiksni uređaji (kamere) za nadzor brzine.

Najviše lokacija dosad postavljenih fiksnih uređaja je na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske – čak 52.

U 2022. godini i Hrvatske autoceste su pokrenule implementaciju novog prometno-informacijskog sustava na svojim autocestama, u sklopu kojeg će se postaviti više od 1700 digitalnih kamera za novi sustav video nadzora i videodetekcije.

Novi sustav nadzora i upravljanja prometom Crocodile 2 Croatia (Cro 2 Cro) dio je projekta Crocodile, koji je pokrenut na europskoj razini.

Uvođenjem ovog sustava osigurat će se koordinirano upravljanje i vođenje prometa i time Hrvatska postaje dio integriranog ITS-a (Inteligentni transportni sustavi) na europskim cestovnim pravcima. Ovaj sustav detektirat će svaku opasnu situaciju, a već sada policija i Hrvatske autoceste razmjenjuju podatke o opasnim situacijama na autocestama.

Sličan sustav nadzora prometa i prekršaja postoji i na autocestama u Sloveniji i Austriji, posebno u tunelima gdje kamere snimaju svako prekoračenje brzine, koja je i dalje glavni uzročnik najtežih prometnih nesreća s poginulim osobama.

Većina kamera postavit će se u prvoj polovici 2024. godine, a osim brzine kamere će snimati one koji ne koriste sigurnosni pojas, koriste mobitel tijekom vožnje, kao i motoriste koji skrivaju registarske pločice, piše Jutarnji.

Nove kamere na hrvatskim autocestama

(www.jabuka.tv)

5 komentara

  • Dugitalno robstvo. I kada u svom autu budes prd… dobit ces kaznu. Drzava nema pravo ljude bezkrajno snimati, jedino ako skupina planira nanjeti drzavljanina HR zlo. Ovako drzava pravi opcenito od ljudi moguce kriminalce.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.