Policija zabranila sve prosvjede “Pravda za Davida”, odvjetnik tvrdi da je policija bila brutalna

Policija Republike Srpske u ponedjeljak je potvrdila kako je raspisala tjeralice za četiri osobe, uključujući i Davora Dragičevića, oca mladića Davida.

Policija u Banjoj Luci objavila je u ponedjeljak kako je zabranila sve eventualne nove prosvjede skupine “Pravda za Davida” u tom gradu, optuživši njene pripadnike da su kršitelji zakona i najavljujući da će biti uhićeni svi koji se usude prekršiti tu zabranu.

Zbog učestalog narušavanja javnog reda i mira, počinjenja kaznenih djela, sprječavanja normalnog odvijanja prometa te nepoštivanja Zakona o javnom okupljanju RS-a, sva buduća javna okupljanja skupine ‘Pravda za Davida‘ će biti spriječena i prekinuta, sukladno zakonu o javnom okupljanju RS-a, a sudionici takvog javnog okupljanja bit će sankcionirani, stoji u priopćenju koje je u ponedjeljak dostavljeno medijima iz banjolučke policije.

Iz policije su samo još jednom potvrdili kako su uhitili “određeni broj osoba”pod sumnjom da su u nedjelju tijekom prosvjeda u Banjoj Luci prekršili javni red i mir i počinili kaznena djela no nisu naveli koliko je točno privedenih.

Odvjetnik Milan Malešević koji zastupa skupinu “Pravda za Davida” izjavio je u ponedjeljak kako je bio svjedok policijske brutalnosti nad uhićenim prosvjednicima.

Kazao je kako je u policijskoj postaji u Banjoj Luci u nedjelju navečer osobno vidio uhićene prosvjednike koji su s lisičinama na rukama bili satima prisiljeni stajati prislonjeni uz zid.

Nakon tri ili četiri sata skinute su im lisičine i dopušteno im je sjesti, kazao je Malešević za BN televiziju iz Bijeljine koju je predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik optužio za “subverzivne aktivnosti” i pri tom pozvao sve “Srbe koji su domoljubi” da prestanu u njoj raditi.

Odvjetnik Malešević tvrdi kako su neki od uhićenih u policijskom pritvoru zadržani i po 12 sati pri čemu od njih nije tražena niti izjava.

Meni to govori kako se provodi pritisak na ljude koji su spremni i dalje se boriti za pravdu i istinu, kazao je Malešević dodajući kako očekuje nastavak represije i nova uhićenja.

Policija Republike Srpske u ponedjeljak je potvrdila kako je raspisala tjeralice za četiri osobe, uključujući i Davora Dragičevića, oca mladića Davida čija je smrt u ožujku potaknula dosad najmasovnije prosvjede protiv režima Milorada Dodika, prenosi Večernji List.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.