Policija u Grudama provela kampanju ”Stop nasilju u obitelji”

Policijski službenici MUP-a Županije Zapadnohercegovačke, u suradnji s ICITAP-om, u četvrtak su u Grudama proveli planirane aktivnosti u okviru javne informativne kampanju koja se vodi pod nazivom ”Stop nasilju u obitelji”.

U Ulici viteza Ranka Bobana, s početkom u 14:00 sati, policijski službenici i djelatnici ICITAP-a građanima su dijeli promotivne letke, kojima želimo građane senzibilizirati na probleme nasilja u obitelji.

Uz to, građani su anketirani kako bismo utvrdili u kolikoj su mjeri upoznati sa zakonskim okvirom za suzbijanje nasilja u obitelji.

Kao što je javnosti poznato reformom kaznenog zakonodavstva iz 2003. godine uvedeno je novo, zasebno kazneno djelo Nasilje u obitelji (čl. 222. KZ-a FBiH) a ovim člankom zapriječena je novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine za onog tko “nasiljem, drskim ili bezobzirnim ponašanjem ugrožava mir, tjelesnu cjelovitost ili duševno zdravlje člana svoje obitelji”.

Nadalje, u travnju 2005. godine donesen je Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji FBiH; u ožujku 2012. godine potpisan je Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji u Županiji Zapadnohercegovačkoj, a u veljači 2013. godine glavna županijska tužiteljica i policijski komesar potpisali su Smjernice o postupanju i suradnji policije i Tužiteljstva u informiranju javnosti.

Navedenim propisima stvoren je zakonski okvir za uspješnu borbu protiv nasilja u obitelji a kampanjama, poput ove koju održavamo, nastojimo senzibilizirati građane da shvate da je nasilje u obitelji problem cijelog društva, a ne samo problem one obitelji u kojoj se događa.

U petak se ista kampanja provodi u Posušju od 12.00 sati, priopćeno je iz MUP-a ŽZH.

(www.jabuka.tv | Foto: MUP ŽZH)

1 komentar

  • Cuj nasilje brane ,ima li toga u Sirokom i to nad bolesnim osobama i policija gleda i nista ,toliko o ucinkovitosti ,istina tada se dogadaju ruzne i teske stvari.
    Policijo nemojte pisat ima vas i sada radite ,niste zastitili one koji su vapili za pomoci i molili da ih se zastiti .
    Bog pomogao onima jos vise koji su propust tada napravili .

Komentiraj: