Policija u BiH upozorava na prevare putem društvenih mreža

Iz banjalučke Policijske uprave priopćeno je da je u prethodnom razdoblju primijećena pojava prijavljivanja kaznenih djela prevara putem društvenih mreža.

Građani su se dovodili u zabludu i prevareni tako što su putem društevnih mreža stupali u kontakt sa licima koja su napravila lažni profil sa fotografijama veće svote novca i listića iz sportskih kladionica, i koja su obećavala dojavu o ishodu sportskih utakmica, uz pozivanje da se obrate zainteresirani koji žele na brzinu zaraditi velike svote novca.

Nakon što bi im se zainteresirani javili, osumnjičeni su, kako navode iz banjalučke Policijske uprave, obećavali da će im dostaviti konačan rezultat o ishodu utakmice, uz prethodnu uplatu dijela novca.

Nakon što oštećeni uplate, ukoliko bi se rezultat podudario sa obećanjem, nastavljali su traženje novca uz dalje obećanje da će dostavljati i druge rezultate i da će konačna zarada biti velika, a ukoliko se ishod utakmice nije uskladio sa dojavom, blokirali bi pristup profilu oštećenoga ili ga i dalje održavali u zabludi da će dobiti novac nakon sljedeće uplate.

Iz Policijske uprave Banja Luka kao drugi način izvršenja kaznenog djela prevara putem društvenih mreža ističu da osumnjičeni ostvare kontakt putem društvenih mreža sa oštećenima, te mu uz obećanje ishoda rezultata utakmice traže da uplati novac na ime dobivanja podataka o točnom ishodu klađenja, a potom koriste njegov profil za navodnu reklamu, na što oštećeni pristaje u nadi da će zaraditi na ime korištenja profila i buduće zarade na klađenju, što se dakako ne realizira.

Osumnjičeni su, kako se ističe u priopćenju, na opisani način ostvarili značajnu imovinsku korist jer su novac dobivali od oštećenih lica u iznosu od najmanje 200 KM po jednoj uplati, a nakon izvršene prevare su gasili profile.

Nakon određenog vremena osumnjičeni su otvarali nove lažne naloge, te na taj način ponovili kazneno djelo, prenosi Klix.ba.

Policijska uprava Banja Luka intenzivno radi na sprječavanju i rasvjetljavanju ovih kaznenih djela i poziva građane da, ukoliko su bili žrtve prevara, to prijave u najbližu policijsku stanicu ili na besplatan broj 122.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.