Policija na tragu ubojice sarajevskih policajaca

Sarajevska policija u saradnji s FUP-om, SIPA, MUP-om RS-a i OSA, a sve pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Županije Sarajevo, uvelike provodi istragu dvostrukog ubojstva koje se na današnji dan, prije tri mjeseca, dogodilo u sarajevskom naselju Alipašino Polje, kada su rafalnom paljbom iz kalašnjikova izrešetani pripadnici MUP-a Županije Sarajevo Adis Šehović i Davor Vujinović.

Tijekom dosadašnje istrage privedeno je više od 80 osoba, a u pritvoru se, zbog umiješanosti u ovaj zločin, trenutačno nalaze Srećko Trifković, Slaven Dakić i Miloš Obradov.

Vještačenje ispisa

Informacije da istraga nema nikakvih rezultata i da istražitelji tapkaju u mjestu, po saznanjima Oslobođenja, nemaju veze sa istinom.

Prema riječima dobro obaviještenog izvora bliskog policiji, jedan od onih koji se dovodi u direktnu vezu sa ubojstvom heroja u plavom je Nedeljko Lizdek, koji se trenutačno nalazi u pritvoru, ali po drugoj osnovi. Naime, on se iza rešetaka našao zbog sumnje da je 23. listopada prošle godine (tri dana prije ubojstva policajaca, op. a) skupa s Nebojšom Marinkovićem, Đorđom Cicovićem i Milošom Pavlovićem ukrao golf nedaleko od hotela Pino Nature na Trebeviću. Lizdek, koji već u policiji ima dosje, zapravo je uhićen tijekom velike akcije koju su izveli pripadnici MUP-a ŽS-a a nakon ubojstva policajaca.

Na temelju onoga što imamo, sumnjamo da je Lizdek direktni izvršitelj, kaže izvor iz policije, pojašnjavajući da se to pokušava dokazati forenzičkim vještačenjima koja su u tijeku.

Traju i vještačenja ispisa brojeva mobitela oduzetih od osumnjičenih u okviru, sada već, tromjesečne istrage ubojstva. Lizdek je, kako doznaje Oslobođenje, tijekom ispitivanja na okolnosti dvostrukog ubojstva u MUP-u ŽS-a pao na poligrafu. Međutim, čekaju se vještačenja barutnih čestica na temelju kojih bi se Lizdek mogao dovesti u vezu sa izvršenjem dvostrukog ubojstva.

Još je sve zasnovano na sumnji, dodaje izvor blizak policiji.

Ono što predstavlja glavni dokaz do kojeg istražitelji pokušavaju doći jeste Seat Leon kojim su se ubojice sporne noći dovezle u Sarajevo i u kojem je, kako se sumnja, kalašnjikov kojim su ubijeni Šehović i Vujinović. Kako se doznaje, dio terena do sada je “pročešljan” detaljno, ali da će dio biti pretresen tek nakon što snijeg okopni. Policija sumnja da je vozilo skriveno u nekoj od jama na području Istočnog Sarajeva ili da je gurnuto u rijeku, a snijeg trenutačno otežaje pretragu ovakvog terena.

U istragu je, skoro od početka, uključen i FBI, koji je MUP-u ŽS-a pomogao u pregledavanju snimki videonazora. Snimci su, naime, bili loše kvalitete. Uz tehnologiju koju posjeduje FBI uspjelo se doći do saznanja da su se ubojice dovezle Seat Leonom. Također, vještak iz Slovenije je utvrdio kako je moguće da je u ovom vozilu tri dana prije ubojstva bio Obradov, ali nema snimka koji može potvrditi da je na dan dvostrukog ubojstva bio na mjestu zločina.

Ono što je zanimljivo jeste da se traga i za vlasnikom broja mobitela koji je kritičnog dana korišten i koji je još u upotrebi. Sumnja se da je vlasnik tog broja također jedan od izvršitelja zločina. I dok se kockice istrage slažu, obitelji iz dana u dan iščekuju pravdu za svoje ubijene.

Čekamo da čujemo da su riješili ubojstvo. Čekamo pravdu pa valjda ćemo je nekada dočekati. Čuli smo da su neki uhićeni, da je to uradila automafija, ali kad moj sin ode u policiju, oni mu kažu da nema ništa novo, priča Osmana Šehović, majka nastradalog Adisa.

Adisov brat Alena Šehović kontaktiran je dok je bio van kuće i plaćao račune.

Kako vrijeme prolazi, pomirili smo se s tim da ga ništa više ne može vratiti. Voljeli bismo da se slučaj riješi, da se otkriju i uhvate počinitelji, ali opet kažem, šta god da se dogodi, njega nema. Ništa nam ga ne može vratiti. Obitelj je nakon Adisove pogiblje shrvana bolom i još se nismo oporavili, priča Alen Šehović.

​On dodaje da rijetko ide u policiju kako bi saznao dokle je došla istraga. Ali, kad ode, kažu mu da je istraga pod velom tajnosti i poručuju mu da će se slučaj riješiti. Vjeruje da su organi istrage na pravom tragu i da se intenzivno radi na sklapanju mozaika kako bi ovaj zločin bio razriješen.

U dosadašnjem tijeku istrage policija je došla do podataka da su članovi automafije usmrtili Šehovića i Vujinovića. Međutim, neki od privođenih, kao i članovi obitelji osumnjičenih, tvrdili su da iza ubojstva policajaca vjerojatno stoje osobe povezane sa narkobiznisom.

Brata mi neće vratiti

Istraga je tajna i policija i Tužiteljstvo ne dozvoljavaju da bilo kakve informacije procure. Dok se ne riješi ovaj slučaj, sve opcije su otvorene. Tko zna što će na kraju ispasti i tko stoji iza zločina, priča Alen Šehović.

On dodaje da je odmah nakon što je saznao za smrt brata bio van sebe, te da je na Facebooku napisao neke stvari koje su mediji iskoristili.

U tom vremenu tko zna šta bih uradio da su mi doveli počinitelja. Međutim, kako vrijeme prolazi, okrenuo sam se obitelji. Brata mi ništa neće vratiti, a ja nisam takva osoba da ganjam njegove ubojice. To treba da rade organi gonjenja, smatra Šehović.

Alisa Vujinović, supruga nastradalog Davora Vujinovića, kaže nam da uhićenje počinitelja ne bi bila neka satisfakcija članovima obitelji.

To bi se trebalo dogoditi radi opće sigurnosti građana Sarajeva. Ne pitam policiju ništa o rezultatima istrage. Neka svatko radi svoj posao. Meni je najvažnija sigurnost mene i moje djece. Pored svih problema sa kojim se susrećem, ne želim još sebi stvarati dodatni pritisak niti da se sa tim opterećujem, ističe Alisa Vujinović.

Veli da je njen trogodišnji sin još mali da shvati šta se dogodilo, ali da kćerka zna da više nema oca. ​Ona dodaje da svatko na svoj način ispoljava gubitak Davora.

Međutim, život ide dalje. Jeste teško, ali moramo se dalje boriti, zaključuje Alisa Vujinović.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.