Policajci iz BiH odlaze na sezonu u Hrvatsku

Policijski službenici iz devet stranih država, među kojima i iz BiH, njih 433, do sredine rujna pomagat će hrvatskim kolegama u Splitsko-dalmatinskoj županiji u sklopu projekta “Sigurna turistička destinacija”, koji se u toj županiji provodi kontinuirano od 2008. godine.

Njihova uloga je ostvarivanje što bolje komunikacije između hrvatske policije i stranih državljana, turista, a s ciljem ugodnijeg boravka i postizanja većeg osjećaja sigurnosti stranih gostiju.

Naša je zadaća da ih što bolje prihvatimo i kao policija i kao grad, te pošaljemo poruku sigurnosti u Europi i svijetu, rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić.

Strani policijski službenici službu će obavljati na području Splita, Trogira, Omiša, Makarske, Postaje pomorske policije Split te Postaje aerodromske policije Resnik.

Po potrebi će odlaziti i na druga područja poput otoka i druga mjesta gdje se u velikom broju okupljaju strani turisti, javlja Hina.

Prvi puta će ovdje na službi biti kolega iz SAD-a, on stiže polovicom srpnja, a novost je da imamo kolegu iz savezne pokrajine Bavarske koji je isto tako prvi put u međunarodnoj razmjeni baš kao i savezna pokrajina. Sve druge kolege, točnije njihove države su ovdje zastupljene od prije, kazao je voditelj poslova prevencije Paško Ugrina.

Osim Bavarska i SAD-a, u PU splitsko-dalmatinsku stigli su strani policajci iz Republike Italije, Francuske, Južne Koreje, Njemačke, Poljske, Slovačke, Bosne i Hercegovine i Češke Republike.

Ugrina je objasnio kako su strani policijski službenici od najveće pomoći prilikom gubitka dokumenata, lakših prometnih nezgoda kao i u situacijama kada strani državljani postanu žrtve nekih sitnih kaznenih djela.

U pravilu su to situacije kad postoji određeno nerazumijevanje poznavanja hrvatskih propisa, dodao je voditelj Odjela prevencije u PU splitsko-dalmatinskoj.

Patrik Vučković službenik je iz Bavarske koji će svoju dužnost obavljati u Splitu, rođen je u Njemačkoj, a roditelji su mu podrijetlom iz Krapinsko-zagorske županije.

Nadam se da će njemački turist prepoznati uniformu i kada je vide da ćemo imati lijepih razgovora kako bi se osjećali sigurno u Splitu. Privatno sam ovdje bio nekoliko puta, ali službeno prvi, izjavio je Vučković.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.