Pola milijuna maraka za zapošljavanje branitelja

Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkoga rata u srijedu je u Sarajevu potpisalo 30 pojedinačnih ugovora za pomoć u zapošljavanju i samozapošljavanju braniteljskih kategorija. Radi se o 12 zadruga i 18 demobiliziranih branitelja pripadnika braniteljskih zadruga ili kandidata s projektima zapošljavanja, čija je vrijednost 496.000 KM.

To ministarstvo već drugu godinu kroz proračun FBiH osigurava sredstva za pomoć u zapošljavanju i samozapošljavanju braniteljskih kategorija putem braniteljskih zadruga u ukupnom iznosu na razini proračunske godine 1.500.000 KM.

Federalni ministar za pitanje branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević istaknuo je da danas potpisuju ugovore s trećom grupom podnositelja zahtjeva za pomoć u zapošljavanju braniteljskih kategorija putem braniteljskih zadruga u 2017. godini. Podsjetio je da su u 2016. godini podržali projekte zapošljavanja za 24 braniteljske zadruge i za 71 zadrugara u ukupnom iznosu od 1,3 milijuna KM.

“Do danas u 2017. godini smo podržali projekte zapošljavanja za 22 braniteljske zadruge i za 41 zadrugara, a danas dodjeljujemo sredstva u iznosu 496.000 KM za 30 korisnika, od toga je 14 zadruga i 16 zadrugara”, naglasio je Bukvarević.

Također je istaknuo da je Federalno ministarstvo u ovoj proračunskoj godini imalo odobrenih milijun KM za projekte zapošljavanja, i unutarnjim uštedama i preraspodjelom osigurano je još 500 tisuća KM na ovoj proračunskoj stavci. Bukvarević je naglasio da su projekti zapošljavanja djece poginulih branitelja, kao i zapošljavanje svih drugih braniteljskih kategorija za njih poseban prioritet, ali i trajna obveza.

“Federalno ministarstvo je na ovaj način pokazalo da dosljedno provodi programsko opredjeljenje da braniteljskim kategorijama pomogne u zapošljavanju kroz braniteljske zadruge ili pojedinačno i samim činom zapošljavanja braniteljima, kao i članovima njihovih obitelji pomaže se u vraćanju njihova dostojanstva”, istaknuo je.

Cilj im je, dodao je Bukvarević, zaposliti što više pripadnika braniteljskih kategorija ili članove njihovih obitelji učiniti korisnim članovima društvene zajednice te pomoći im u rehabilitaciji od ratnih trauma.

“Prije nego je povjerenstvo predložilo dodjelu sredstava izvršen je detaljan pregled dokumentacije te obilazak i pregled kandidiranoga projekta na terenu”, kazao je Bukvarević te dodao da očekuje da će do kraja godine imati još jednu grupu zadrugara koji će ispuniti kriterije i dobiti sredstva te da će s tim zaokružiti ukupnu podjelu milijun i pol KM.

“U narednoj godini planiramo tu razinu proračunskih sredstava zadržati, a uz određene uštede i povećati”, kazao je. Bukvarević je također istaknuo da su u potpunosti usuglasili s predstavnicima braniteljskih organizacija kriterije za raspodjelu sredstava u ukupnom iznosu od 7 milijuna KM po transferu za rješavanje socijalno-statusnih pitanja branitelja i članova njihovih obitelji.

“Predstavnici koordinacije braniteljskih udruženja ARBiH i HVO-a su svojim potpisima i pečatima ovjerili ovaj dogovor”, kazao je Bukvarević te izrazio očekivanja od Zastupničkoga doma i od Doma naroda Parlamenta FBiH da čim prije usvoje rebalans proračuna kako bi mogli objaviti javni poziv i pomoći braniteljima koji su u stanju potrebe.

U ime Koordinacije braniteljskih udruga Armije Republike BiH Šerif Patković zahvalio je Ministarstvu i Vladi FBiH koji su prepoznali taj projekt.

“Potvrdit ćemo činjenicu da će se BiH i dalje graditi i mi ćemo u njoj raditi i boriti se”, naglasio je.

Također je istaknuo da je braniteljska kategorija nastala na temeljima obrane BiH te da će nastaviti graditi BiH i s takvim projektima. U ime Koordinacije braniteljskih udruženja HVO-a Nikica Tomić izrazio je zadovoljstvo zbog raspodjele sredstava, ističući da je to najugroženija kategorija ljudi koji uistinu žele živjeti od svoga rada.

“Ovo je projekt koji se temelji na dodjeli sredstava kako bi pomogli ljudima, braniteljima, razvojačenim braniteljima da počnu svoj rad, ali i zadrugama kako bi lakše opstali u konkurenciji”, naglasio je.

Almir Korač iz Zadruge “Keno” iz Čapljine dobio je sredstva za zasad jagodičastoga voća. Zahvalio je ministru Bukvareviću na prepoznavanju ovih projekata. Predstavnik zadruge “Goršak” iz Kupresa i bivši pripadnik HVO-a Marko Lovrić smatra da je jako dobra stvar što je Ministarstvo prepoznalo Kuprekšku visoravan te uvjete u kojima oni žive.

“Mislim da ćemo opravdati sredstva i uvažiti sve njihove zahtjeve”, zaključio je.

(Fena)

 


2 komentara

  • Opet će dobiti Šerif Patković i Naser Orić po 200 000 km,jer oni su poznati farmeri i stočari.Do sada su takvi dobijali pomoć i donacije…

  • Neka je na sramotu Salki Bukvareviću od pojedinih uhljeba je napravio milionere dok je 90 % boraca na goloj ravni bez igdje ičega. Salko je uz Bakira i cijelu postavu SDA najveći dušmanin borcima i državi BiH. Samo me čudi da niko do sada od tih napaćenih i izmučenih boraca nije stao bijedniku Salkici na put i rasčistio sa govnima. Nadam se da će bijednika stići zaslužena kazna ako ne od boraca onda od Boga hoće, kako njega tako i njegove najmilije, Božijoj pravdi nemože pobjeći niti ga SDA može zaštititi. Amin!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.