Pokrenuta peticija za ukidanjem žirija na Eurosongu

Otkako je švedska predstavnica Loreen pobijedila na Eurosongu s pjesmom Tattoo, mnogi komentiraju da joj je zapravo stručni žiri omogućio pobjedu.

Naime, od žirija je dobila ukupno 340 bodova. Članovi stručnog žirija iz čak 15 zemalja su Švedskoj dodijelili najviši broj bodova te je tako odveli do pobjede.

Nakon Loreen, najviše bodova od žirija dobila je Izraelka Noa Kirel s pjesmom Unicorn, ukupno 177. Finac Käärijä, čiju su pobjedu na Eurosongu mnogi priželjkivali, dobio je tek 150 bodova od žirija. Njemu je publika dala čak 376 bodova, dok je Loreen od glasača dobila dosta manje, 243 boda.

Mnogi su nakon proglašenja pobjednice kritizirali naklonost žirija prema Loreen, a pokrenuta je i peticija za ukidanje stručnog eurovizijskog žirija. Dosad ju je potpisalo skoro 10.000 ljudi, piše Index.hr.

U objašnjenju zbog čega je pokrenuta peticija za uklanjanje žirija ističe se da se već dugi niz godina raspravlja o glasovima žirija. Napomenuli su i da je peticija pokrenuta zbog glasova koje je žiri dodijelio Švedskoj na ovogodišnjem Eurosongu, a nisu u skladu, pišu, sa širim javnim mišljenjem.

Dugi niz godina postoji zabrinutost u vezi s glasovima žirija koji su se povremeno značajno razlikovali od glasova javnosti. Osim toga, percipirano pristrano glasovanje prema određenim zemljama također je predmet zabrinutosti, piše u uvodu.

Kako bismo održali integritet Eurovizije i osigurali njezinu budućnost, predlažemo reviziju procesa glasovanja. Smatramo da je u interesu natjecanja i njegovih sudionika da se svi žiriji uklone iz procesa glasovanja. Ovaj pristup osnažuje javnost, dopuštajući da njegov kolektivni glas bude jedina odrednica ishoda natjecanja, dodaju.

Švedska je pobjednica Eurosonga, Let 3 je 13.

(www.jabuka.tv)

14 komentara

 • Da je pjevao Tompson bio puno bolji i draži Hrvatima !

  Ovi glume neŝto ŝto nitko od Hrvata ne razumje.

  A njih…… baŝ i briga za Hrvate.

 • Da ima danas vrednota i pameti u društvu nebi nikoga ni slali na ono ruglo od natjecanja.
  Evrovizija je trebala promicati jezike i kulturu zemalja koje se natječu a pokazala je i pokazuje koliko je evropa propala što se tiče kulture. Promiče se nakarada i najnakaradniji dobivaju nagrade. Netrebaju nikakve peticije nego bojkot toga natjecanja dok god pjesme i kvaliteta izvođenja te pjesme nebudu u centru pažnje. Cirkus ovaj zabraniti.

 • Dosadni ste više sa pljuvanjem po Eurosongu!Kome se ne sviđa-
  neka ne gleda i gotovo.I meni je ganga urlikanje a neki smatraju da je umjetnost…

 • Let 3 se takmiči u zome da udovolji Liberalismus nevjernicima ,peder.ma, u Europi a ne Hrvatma…..
  I ŝto da se mi Hrvati oko njih vrtimo, baŝ nas briga za takve…

 • Za 14:49
  Sklonost da se sve osudi i ismije što nije moje i iz moga sela imaju najviše Hercegovci.Pogotovo oni koji nisu nikad nigdje otišli,e ti su najpametniji!
  Normalno je relativan pojam,a ti ljudino prvo pročitaj šta sam napisao s razumijevanjem.

  • Ljudino pročito sam ja i skonto ko si i šta si , jedno veliko ništa. Bio sam 30 godina u njemačkoj i upozno tamo razdoblje kulture i discipline ali isto tako i propast društva i vrednota. Na ovim prostorima nikad nije bilo discipline ali bilo je bar nekih vrednota. Sad nažalost gledam propast društva i tome pridonese takve spodobe ko ti i takvi. Štaje tu je , ti nastavi slušat te svoje ko što su let13 a ja ću nastaviti slušat gangu i bećarac , bećarac samo ercegovački naravno.

 • Ovo je svakako postalo dno- dna. Kaljuža, nemorala i promoviranja svega sto ne prilici zdravom društvu i okolini. Projekt sotone i tocno tako i izgleda sva ova priredba oko Eurosonga. Spodoba do spodobe.

 • 10:57
  Let 3 ne slušam.Niti mi smetaju oni koji ga slušaju.Možda si bio 30god vani ali i dalje si ostao nekulturan i primitivan,vrijeđaš i pišeš nekome spodobo jer drugačije misli ili nešto drugo sluša.Nisi čuo za toleranciju,pročitaj malo o tom pojmu!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.