Pokreće se inicijativa za povratak Herceg-Bosne

Zbog činjenice da postoji snažno protivljenje prijedlogu HNS-a da se kroz izmjene izbornog zakonodavstva konačno omogući da Hrvati biraju legitimne predstavnike sve su glasniji pozitivi za vraćanjem na političke nadležnosti koje su Hrvati imali prije Daytona, odnosno Washingtonskog sporazuma.

Jedan od onih političara koji jasno i bez dlake na jeziku upozorava kako nespremnost za kompromis oko Izbornog zakona može odvesti BiH u situaciju u kojoj se izborni rezultati iduće godine neće moći implementirati, a zbog čega će biti zaustavljeni svi politički procesi u zemlji, je Mario Karamatić, predsjednik HSS-a BiH.

On je u razgovoru za Dnevni list upozorio kako nam vrijeme curi te kako bez promjene izbornog zakonodavstva koja će poštovati odluku Ustavnog suda BiH i omogućiti novi način biranja u Dom naroda koji bi Hrvatima omogućio legitimno predstavljanje treba razmisliti o alternativnom rješenju.

Karamatić nam je potvrdio kako okvirno oko kraja godine, pod uvjetom da ne bude promjene izbornog zakonodavstva, HSS pokreće inicijativu na Hrvatskom narodnom saboru kroz koju će se tražiti donošenje stava kako se treba vratiti na Hrvatsku republiku Herceg-Bosnu.


Inicijative i odluke

-Znači, mi bi išli na Predsjedništvo HNS-a s ovom inicijativom, a nakon čega bi Predsjedništvo donijelo odluku, izjavio je Karamatić.
Naša je želja da to ide ispred HNS-a, odnosno da inicijativu poguraju sve stranke.
Ukoliko HNS to ne bi prihvatio, iako ne vidim razloga da ne prihvati, mi bi to u Saboru Republike Hrvatske potegli preko hrvatskog HSS-a s kojim smo razgovarali i imamo njihovu potporu, pojasnio je Karamatić.

On je naveo kako bi srž inicijative bilo vraćanje nadležnosti hrvatskom narodu koje je imao prije Washingtonskog i Daytonskog sporazuma.

-To je dakle povratak na Hrvatsku republiku Herceg-Bosnu. Jer, kroz Washington i Dayton Hrvati su grubo oštećena strana. To je izvan svake razumne sumnje-dovoljno je pogledati inicijative visokih predstavnika i nametnute odluke, dodao je Karamatić.

Biranje legitimnih predstavnika

Ovu će inicijativu, naveo je on, pokrenuti ukoliko se do kraja godine ne donesu promjene Izbornog zakona jer u suprotnom, dodaje, neće biti nikakva mogućnost implementacije izbornih rezultata.
-U tom bi slučaju ušli u jedan začarani krug, jer onda nema Parlamenta; nema tko donijeti izmjene izbornog zakona.
U principu Federacija u prvom redu, ali i BiH ostaju u statusu kojeg sada ima Mostar. To nikomu normalnom nije u interesu, stoga je bolje vratiti se na početno stanje, kaže Karamatić.

Okvirni rok je kraj godine, a Karamatić navodi kako bi se inicijativa pokrenula ukoliko ne dođe do usvajanja bilo kakvihpromjena Izbornog zakona koje će omogućiti implementaciju izbornih rezultata, ali i omogućiti da Hrvati biraju svoje legitimne predstavnike.

A takvo što su i predvidjele hrvatske stranke kroz Prijedlog izmjene Izbornog zakona koji je dobio potporu na Domu naroda. U Prijedlogu su obrađene tri tematske cjeline, a prva se odnosi na popunjavanje Doma naroda Federacije BiH sukladno presudi Ustavnog suda BiH.

Naime, odlukom Ustavnog suda sukladno apelaciji Bože Ljubića osporene su odredbe Izbornog zakona BiH koje govore o popunjavanju federalnog Doma naroda. Sud je u odluci naveo kako je očito da navedene odredbe Izbornog zakona omogućavaju da predstavnicima jednog konstitutivnog naroda u zakonodavnom tijelu županije legitimitet daju predstavnici drugog konstitutivnog naroda.

Ovom presudom je potvrđeno i kako načelo konstitutivnosti naroda u Federaciji, u kontekstu Doma naroda, može biti ostvareno samo ako se popunjavanje Doma naroda temelji na jasno preciziranim kriterijima koji trebaju dovesti do što potpunijeg predstavljanja svakog od tri konstitutivna naroda. Nakon što u predviđenom roku nisu donesene promjene Izbornog zakona Ustavni sud je stavio izvan snage dvije odredbe koje se odnose na federalni Dom naroda.

U tom kontekstu politički predstavnici hrvatskog naroda ističu kako implementacija izbornih rezultata ne bi bila moguća bez promjene Izbornog zakona, a samim tim ne bi moglo doći ni do imenovanja nove federalne vlasti, čije formiranje i počinje u federalnom Domu naroda.

(Dnevni list)


34 komentara

 • Dok nesposobni politaši (navodno predstavnici hrvatskoga naroda) šute i bespoličare u tijelima vlasti BiH i FBiH, Srbi sebi napravili državu i brzo će se izdvojiti. Muslimani od Federacije napraviše Džamahiriju, a “našim” predstavnicima ne da se preko jezika prevaliti riječ “Herceg – Bosna”. U Sarajevo idu samo pokupiti dnevnice i nažderati se janjetine u Jablanici.

 • Bolje za Hrvate sto se ukinula HB UDB bi nas sve pobila.Nije zabe Bruno Busic u knjizi pisa 1970 godine kako cemo imati Hrvatsku Drzavu, a naj gore ce biti kad Hrvat, Hrvata bude ubijao i krao.

 • Jedni su se dobro namirili kad je bila Herceg Bosna.Vile se pokupovale po Neumu,stanovi po Makarskoj i Zagrebu….moglo se ,imalo se brate..
  …..

  šta je?….nestalo para….?!

 • Koja herceg bosna mrtvo slovo na papiru samo ubiru poene od budala a i nji je sve manje jer su otisli trbuhom za kruhom preko granic

  • Eto ti je živa Bosna i Hercegovina, vukojebina koja nema para na kugli zemaljskoj. Međunarodni (ničiji i svačiji) protektorat. Džamahirija koju Bakir na pladnju nudu turskom razbojniku, ratnom i mirnodopskom zločincu – diktatoru i smradu Tajipu Erdoganu “u amanet”, jer je tako rekao njegov usrani babo (qowno i ratni zločinac).

 • Glup je i neobrazovan onaj koji se raduje Herceg-Bosni.Nista dobro nece donit.Zapravo hoce glas politicarima od zatucanih desnicara..

 • Nabijem vas s Herceg Bosnom vi koji ju sad ko biva vracate vi ste ju i prodali.Kreteni pokvareni.Pokrali ste ju i unistili i sad opet jadnom narodu pokusavate prodat muda pod bubrege.Mi koji smo gunuli smo gurnuti na margine i jedva prezivljavamo dok vi debilcine uzimate tisuce maraka za odvojeni zivot i podobre place za lezanje i nerad.Da ste u normalnom drustvu u kojem vlada zakon i pravo davno bi bili na robiji

 • Ako ce mirnim putem zasto ne? Ako ce rat nek ratuju nase vodje i gospodarstvenici.. njihovim interesima se politicari podredjuju svakako..

 • herceg bosna je umjetna tvorevina i nikad nije predstavljala cjelokupno hrvatsko stanovnisto u Bosni i Hercegovini, stvorili su je bivši udbaši na čelu s Matom Bobanom, Jadradrankom Prlićem, generalom Praljkom čiji je otac bio poznati partizan, prije herceg bosne Hrvati su živjeli u Banjoj Luci i Sarajevu ostvarivali pravo na posao i uzdržavali obitelji tako čuvali te kroz povijest Hrvatske gradove, a čelništvo herceg bosne tadašnje im je okrenulo leđa u ključnom trenutku i umjesto da njima humanitarnu pomoć u ratu šalju oni su je preprodavali bogatili se i svoje obitelju uhljebili u javna poduzeća njima ne tako voljene BiH…ako bi se nedaj bože dogodila nova herceg bosna to bi bila prčija sa par poznatih prezimena i protezala bi se tolko kolko seže pogled sa krova najbogatije kuće u mostarskom naselju bare….TO BI BILA TOČKA NA I iseljavanju HRVATA iz ovog jada i bijede

 • Tvorevina udbaša i ratni profitra.U tom grmu je formula kako postat “uspješan,obogatiti se neprirodno”.Tu je klica današnjih IZRODA……

 • Protiv Herceg Bosne je kukavelj Hrvata, jer je bila tada i opet bi! Zanimljivo je da su protiv HB isti oni koji su bili i protiv uspostave Hrvatske. Opravdanje u smislu UDBa i slično ne stoji, jer su najglasniji protivnici H B , upravo sluge neprijatelja naroda HRVATSKOGA!!!

 • šta će nam sad kad je opljačkana od političara i navodnih ”pratara” , da je ostala Hercegovačka Banka i financije iz 96′ , a da zlobnici nisu uništili ovo naroda, valjala bi. A to o novoj Herceg Bosni je patka koa pobuđuje misao u jadnom čoviku da opet glasa za partiju koja će opet uništut sve na čemu mali čovik more nešto malo zaradit. cmilje, duvan, društvene firme, crkva, sve su partijaši okupirali, još su nam stvorili krug đavola u Fratarskim odorama da nas s oltara lože…Marš marvo pokvarena. sudit će vam neo sa visina, džaba vam vaše zlobno-zločinačko pravosuđe….

 • Ovo Bosnjaci i hoce…misle da brojnost znaci pobjedu pa jedva cekaju da izbije rat da zovu opet svoje mudzahedine da ubijaju i kolju po Bosni da naprave muslimansku drzavu….ako smo pametni udruzit se sa Srbima imamo isti cilj izac iz ove drzave pa neka im drzave od Bihaca do Tuzle

 • Samo tako moji Hrvati gledajte da ne bi zaratili a sto nas jebu iz dana u dan to nista….izac na prosvijede i trazit svoja prava…ako nece milom oce silom…dosta je mini jugoslavije

 • herceg bosna kako lijepo zvuci najezim se narod je za ali bez ovih vucibatina koji danas vode hrvacki narod sa ovima mirovine nema place svakoto tri mjeseca umanjene za ceterdesetak posto jos vratite za predsjednika jelavica ito je kraj ko bi ostao u tojto drzavi pitanje je sad,

 • Po svemu sudeći čini mi se da je se kompas davno izgubio što se tiče hrvatske politike, povrwmeno ovakvi hoštapleri samo malo uzburkaju strasti ionako neukom puku a sve u svrhu sljedećih izbora i opet podapinjanje naroda u vlastitu jamu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.