Pojavio se jailbreak i za najnoviji iOS

Vječna utrka u pronalaženju jailbreaka za iOS i Appleovog donošenja novih inačica koje su na njega otporne, nastavlja se i dalje.

Iako je jedno vrijeme zamrla jailbreak scena i nesumnjivo ovakav hakerski način otključavanja softvera nije popularan kao što je to bio u prvim godinama od pojave iPhonea, i dalje postoje oni koji se time aktivno bave.

Tako je ovoga tjedna Apple izdao najnoviji iOS 13.5, da bi otprilike tri dana nakon toga hakerska skupina unc0ver ažurirala i svoj softver za njegovo jailbreakanje. Njihov istoimeni program u verziji 5.0.0 sposoban je otključati iPhone za vanjske aplikacije ako se on vrti na bilo kojem iOS-u, od inačice 11 pa sve do najnovije, 13.5, piše Bug.hr.

Nedugo nakon javne objave ovog postignuća #unc0ver je postao jedna od vodećih trending tema na Twitteru, a web stranica s koje se jailbreak preuzima bila je na kratko vrijeme nedostupna zbog prevelike navale na servere.

Podsjetimo, prošle je jeseni otkriven nepopravljivi propust u svim Appleovim mobitelima, od iPhonea 4S iz 2011. godine pa sve do iPhonea 8 i X iz 2017. godine. Hakeri skupine unc0ver očito koriste i neke novije sigurnosne propuste ili trikove kojima su u stanju otključati i novije uređaje. Sada je ponovno na redu Apple, jer se očekuje da bi nekom budućom nadogradnjom trebao onemogućiti ovaj postupak.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.