Pojačani inspekcijski nadzor u FBiH doveo do utvrđivanja 588 prekršaja

Tijekom pojačanih inspekcijskih nadzora koji su vršeni od 18. do 31. ožujka inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) obavili su 851 inspekcijski nadzor i utvrdili 588 prekršaja.

Nadzori su vršeni na području Sarajevske, Tuzlanske, Posavske i Hercegovačko-neretvanske županije. Inspektori su izvršili 25 kontrolnih nadzora, napravljen je 851 zapisnik, a izdavanje 588 prekršajnih naloga imalo je ukupni financijski efekt u iznosu 844.002 KM.

Utvrđen je i iznos za naplatu od ukupno 87.896 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, priopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove Sarajevo.

Izrečeno je 39 mjera privremene zabrane rada, od čega 22 rješenja o zabrani rada fizičkom licu zbog neposjedovanja sanitarne knjižice, 14 rješenja o zabrani prometovanja sadnog materijala, jedno rješenje o zabrani rada ugostiteljskom objektu, jedno rješenje o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova i jedno rješenje o isključenju autobusa iz prometa zbog tehničke neispravnosti.

Kontroliran je 281 privredni subjekt u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima i konstatirano da jedan subjekt nadzora ne posjeduje fiskalni uređaj, a 36 subjekata nadzora nije izdavalo fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge.

Pojačani inspekcijski nadzori se vrše u sklopu posebnog programa inspekcijskog nadzora, s ciljem suzbijanja pojavnih oblika sive ekonomije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Inspekcijski nadzori se vrše u području trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, prometa, šumarstva, voda, veterinarstva, rudarstva, te termo i elektroenergetike, putem zajedničkih multidisciplinarnih timova, u suradnji sa županijskim inspektorima rada.

Federalna uprava za inspekcijske poslove Sarajevo poziva sve privredne subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, da ne bi bili predmetom represivnih inspekcijskih mjera, odnosno financijskog sankcioniranja.

Napominje da će pojačane inspekcijske aktivnosti biti nastavljene u kontinuitetu, na cijelom teritoriju FBiH.

(Fena)3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.