Pohvalna inicijativa: Ljubuški umirovljenici krenuli na besplatan tečaj informatike

U petak 4. svibnja 2018. godine održan je prvi susret polaznika besplatnoga tečaja informatike za umirovljenike u Knjižnici Ljubuški. Tečaj će se održavati tijekom sljedećih dvaju mjeseci, svakoga ponedjeljka, a isti će voditi profesorica informatike Matea Markić.

Kako su računala postala sastavni dio naših života, a osobito internet usluga, želimo pružiti i umirovljenicima priliku da uhvate korak s novim tehnologijama. Korištenje računala uvijek je dobrodošla promjena, koja može poslužiti za mnoštvo novina te umirovljenicima otvara prozor u jedan novi svijet. Definicija pismenosti se mijenja, tako da je u suvremenom društvu, uz poznavanje pisanja i čitanja, jednako važno poznavanje rada na računalu, odnosno informacijsko-komunikacijske tehnologije. Kako se tehnologija rapidno mijenja, nameće se stalna potreba za nadograđivanjem i proširivanjem znanja i vještina, navode iz Knjižnice Ljubuški.

Program tečaja namijenjen je potpunim početnicima, osobama koje se prvi puta susreću s osobnim računalom.

Cilj je osposobiti polaznike za samostalno korištenje računala, primjenu programa za obradu teksta i osnove rada s programom za tablične proračune. Danas među osnovna znanja svakako spada i poznavanje interneta i njegovih servisa, a posebice komuniciranje elektroničkom poštom i upotreba World Wide Web-a, na što se stavlja poseban naglasak, jer smatramo da je upravo to polaznicima najkorisnije.

Plan rada:
  1. Upoznavanje i predstavljanje polaznika. Početak rada s računalima. Polaznici stječu znanja o osnovnoj građi računala (strojnoj i programskoj opremi), upoznaju osnovne pojmove u informatici i osposobljavaju se za pravilno korištenje osnovne strojne opreme. Prvi koraci u radu na računalu- Uključivanje računala, miš, tipkovnica.
  2. Početak rada u operacijskom sustavu – izbornik Start, radna površina, programska traka, rad s prozorima, izbornici, što učiniti ako se aplikacija zamrzne, pravilno gašenje računala.
  3. Polaznici se upoznaju sa stvaranjem datoteka, brisanjem i vraćanjem, rad s mapama i podmapama.
  4. Polaznici se upoznaju s osnovnim mogućnostima programa Microsoft Excel.
  5.  Polaznici stječu osnovne vještine oblikovanja teksta i upoznaju tehnike uređenja dokumenta.
  6. Upoznavanje s web preglednicima i web pretraživanjem. Polaznici se upoznaju s mogućom zlouporabom informacija na Internetu putem računalnih mreža i drugim opasnostima koje donosi internet.
  7. Polaznici izrađuju e-mail adrese; slanje e-mail-a s privicima na niz adresa.
  8. Polaznici tečaja će pojedinačno dobiti priliku da im se ponovi dio tečaja koji nisu usvojili. Podjela certifikata za sudionike tečaja o uspješno završenom tečaju.

Po završetku svakoga sata korisnici će odraditi kratki test s pitanjima višestrukoga odabira kojim će se provjeriti poznavanje nastavnih sadržaja koji su taj dan odrađeni.

Pozivamo sve zainteresirane umirovljenike da nam se pridruže na sljedećem druženju u ponedjeljak 7. svibnja, s početkom u 16.30 sati, priopćeno je iz Knjižnice Ljubuški.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.