Pogreške koje radite pri odabiru kruha

Kruh je ponekad na lošem glasu jer sadrži ugljikohidrate, ali u posljednje vrijeme sve više se nastoji paziti na broj unesenih kalorija jer izbacivanje cijele skupine namirnica iz prehrane može dovesti do nezdravog odnosa prema hrani.

Ipak, izbor različitih vrsta kruha je ogroman, a važno je znati koju vrstu odabrati.

Ovo je popis stvari na koje biste trebali pripaziti:

Pretpostavljate da “bez glutena” znači zdravo

Nemojte se pokolebati ako nemate naviku konzumirati kruh bez glutena, osim ako imate celijakiju ili vam je preporučio liječnik izbjegavanje glutena zbog nekog drugog razloga.

Mnogim kruhovima bez glutena nedostaju hranjivi sastojci od cjelovitog zrna koji osiguravaju proteine i vlakna koja mu daju teksturu, okus i moć suzbijanja apetita, kaže nutricionistica Beth Stark.

Da biste pronašli opciju bez glutena bogatiju hranjivim tvarima, odaberite kruh sa sjemenkama koji je napravljen od cjelovitog zrna i ima najmanje 2 grama vlakana po kriški.

Kruh koji odaberete nema pečat cjelovitog zrna

Ako kruh ne uključuje dobar postotak cjelovitih žitarica, natpis “integralni” može značiti da se radi samo o mješavini rafiniranog bijelog i integralnog brašna, kaže Stark.

Kupujete kruh s maslacem

Umjesto da odaberete kruh koji ima okus maslaca koji je dodan u pečenju, odaberite dobar kruh od cjelovitih žitarica sa sjemenkama i dodajte mu maslac sami.

S obzirom na to da se pakirani kruh s maslacem može napraviti bez umjetnih boja, aroma ili konzervansa i ne sadrži kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze, bolje je da ga ostavite na polici, kaže Stark, prenosi Index.

Ne gledate na veličinu porcije

Obavezno pročitajte deklaracije da vidite kolika je veličina porcije za posluživanje i razmislite o teksturi i veličini kruha. Na primjer, ako na kruhu piše da mu kriška sadrži oko 200 kalorija, to može značiti da se radi o velikoj kriški koja je dovoljna za vaš obrok, a onaj koji se deklarira s 40 kalorija po kriški može podrazumijevati tanku krišku kakvih će vam trebati više da biste postigli sitost.

Ovo su znakovi da trebate izbaciti kruh iz prehrane

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.