Pogledajte što vas očekuje na drugoj večeri WHF-a

Nastupima glazbenika iz Hrvatske i Walesa otvoren je West Herzegowina Fest, koji ove godine slavi svoje 17. izdanje.

Posjetitelji su prve večeri nakon natjecateljskog dijela u glazbenom programu pogledali filmove u konkurenciji nakon čega je uslijedio koncert Parnog valjka, koji je nakon 30 godina nastupio u Širokom Brijegu.

U hitovima ove hrvatske grupe uživalo je skoro 2000 ljudi, a Širokobriježani su ugostili većinu autora koji se natječu u festivalskim programima te brojne goste iz svijeta umjetnosti iz cijele regije.

Drugog dana festivala, nakon predstavljanja knjige “Splitska dica” Zlatka Galla u Summer Garden Baru, te izložbe češkog umjetnika Romana Řeháka. Riječ je o tvorcu brojnih aplikacija za smartphone, koji je svoj umjetnički izričaj odlučio prikazivati kroz prilagodbe i obrade fotografija na neobično kreativan način.

Izložbu djela ovog češkog umjetnika koji je spojio novu tehnologiju i likovnu umjetnost, West Herzegowina Fest predstavit će u Garden summer baru, a posjetitelji će ju moći vidjeti 2. i 3. kolovoza.

Gallova knjiga je, kažu prikazi, most koji povezuje različite žanrove, scene, momente i aktere čiji je zajednički nazivnik naravno Split – najljepši, najsportskiji i najluđi grad na ”svitu”, mjesto u kojem su se svi akteri splitske scene upisali u vječnost.

U knjizi su spomenuta sva splitska dica, posebice oni prema kojima nisam bio nježan, a to je proizašlo iz jednostavnog razloga. Kao Splićanin želio sam da splitska scena bude najbolja na svijetu, izjavio je Gall pojašnjavajući da je splitsku scenu uvijek promatrao kroz prizmu svjetske glazbene scene.

Autor ističe kako ovo nije biografska knjiga, niti leksikon splitskih glazbenika kao ni registar imena koja su činila scenu u proteklih pedesetak godina.

Prva večer WHF-a: Parni Valjak sjajnim koncertom razgalio srca brojnih Širokobriježana

Ona je moj pokušaj ukazivanja na glavne trendove i taj čudesan suživot splitske mediteranske, šlagerske, odnosno, da se okoristim nazivima filmova Waltera Hilla, “južnjačke utjehe” te gradskog asfalta i njegovih ”vatrenih ulica”, naveo je. Uz knjigu, Gall će predstaviti i istoimeni box s pet CD-ova.

Druge večeri festivala uslijedit će natjecateljski program u glazbenoj i filmskoj konkurenciji, a drugu festivalsku večer će koncertima zatvoriti Who See i Galija.

Uz filmski i glazbeni dio, na platou uz rijeku Lišticu održava se i natjecanje likovnjaka koji će kroz tri festivalska dana raditi na svojim djelima koje će potom ocijeniti žiri.

U književnom dijelu festivala odabrano je 25 priča koje su objavljene u festivalskoj knjižici, a autori će imati druženja s književnicima u programu pod nazivom Kratka priča o kratkoj priči.

Naime, na ovogodišnji festival prijavilo se 526 autora. U glazbenom dijelu stiglo je 110 prijava bendova, u filmskom 98 kratkih filmova, u likovnom dijelu željelo se natjecati 55 likovnih umjetnika, a na natječaj za kratku priču prijavila su se 263 autora.

Najnovije informacije: Donosimo detaljan program West Herzegowina Festa koji kreće večeras

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.