Pogledajte što novoga stiže na Windows 10

Microsoft za nadolazeće nadogradnje svog operativnog sustava za stolna računala priprema niz značajki koje bi osobama s invaliditetom trebale olakšati njegovo korištenje.

Microsoft je promijenio postavke za Ease of Access tako što je grupirao značajke, dodao tipkovničke kratice i omogućio kretanje postavkama navigacije korištenjem Narratora. Bit će dodane i opcije kao što su “napravi sve većim” ili “napravi sve svjetlijim”.

Čitač zaslona u Narratoru bi trebao postati responzivniji i učinkovitiji u kretanju webom. Moći će naglašavati tekst koji je boldiran, koso napisan, potcrtan i ispisan velikim slovima bez korištenja najava kao što su “pokreni bold” i “završi bold”.

Umjesto toga Narrator će mijenjati brzinu, glasnoću i ton čitanja kako bi naznačio formatiranje teksta.

Narrator će biti moguće pokrenuti u režimu rada Safe i u web pregledniku Microsoft Edge, opisivat će akcije kao što su otvaranje i zatvaranje tabova, dodavanje favorita i učitavanja web stranica.

Značajke upravljanja okom, još uvijek u početnoj fazi nadogradnje, također će biti poboljšane. Između ostalog, bit će moguće skrolati web stranice, koristiti oči za lijevi i desni klik računalnim mišem i pauzirati upravljanje očima kako bi korisnik mogao čitati ili gledati video bez slučajnog klikanja.

Nove značajke dobit će i Learning Tools u Edgeu. Primjerice, bit će moguće razlomiti složene riječi i prepoznati dijelove govora, kao i prijedloge teksta pri korištenju fizičke tipkovnice.

Želite li Microsoftu poslati prijedloge kako poboljšati ove i druge značajke, to možete učiniti u aplikaciji Feedback u sklopu programa Windows Insider, piše Tportal.hr.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.