Pogledajte što donosi novi pravilnik o vozačkoj dozvoli u BiH

Budete li se obučavali za vožnju i položili vozački ispit u vozilu s automatskim mjenjačem, za volan automobila s manualnim mjenjačem nećete smjeti sjedati.

Policajcu će, kada vas zaustavi, biti lako utvrditi vrstu mjenjača na automobilu u kojem ste prešli put od polaznika do vozača, pišu Nezavisne novine.

Osobi koja je osposobljavanje i ispit za vozača obavljana vozilu s automatskim mjenjačem se u vozačkoj dozvoli, u rubrici napomena, unosi izraz “automatski prijenos”, navedeno je u Pravilniku o vozačkoj dozvoli, koji je objavljen u “Službenom glasniku BiH”.

Pravilnik, koji je jučer stupio na snagu, donosi još nekoliko novina. Na primjer, zakon je već propisao da vozaču B kategorije, koji taj status ima do dvije godine, četiri kaznena boda oduzimaju vozačku dozvolu, a pravilnik je sada propisao i proceduru za dobivanje nove.

Takav vozač polagat će ispočetka, ali mu se priznaje ranija obuka, pojašnjava izvor Nezavisnih novina.

Kako je za Nezavisne potvrđeno iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH, Pravilnik o vozačkoj dozvoli donijeli su u suradnji s nadležnim entitetskim i županijskim tijelima za unutarnje poslove i nadležnim tijelom za unutarnje poslove Brčko distrikta.

Ovim pravilnikom propisuju se oblik, izgled i sadržaj obrasca vozačke dozvole, postupak i način izdavanja vozačke dozvole, zamjena vozačke dozvole i strane vozačke dozvole, poništavanje vozačke dozvole, te način vođenja evidencije o vozačkim dozvolama, pojašnjavaju iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Kako dodaju, ovim pravilnikom preciziran je i postupak zamjene inozemne vozačke dozvole. Pojednostavljene su administrativne procedure koje su bile na snazi, te je propisan rok do kada se nakon položenog ispita za vozača treba predati zahtjev za izdavanje vozačke dozvole.

Uvidom u pravilnik ustanovljeno je da, nakon što dobijete uvjerenje da ste položili vozački ispit, imate do tri mjeseca roka predati zahtjev za izdavanje vozačke dozvole.

U novom Pravilniku o vozačkoj dozvoli postoji još jedna novina. Naime, vozač koji iz vjerskih razloga ili po narodnim običajima nosi šešir, kapu ili maramu, može se s njima fotografirati za vozačku dozvolu, ali samo na način da karakteristike lica od početka brade do vrha čela, kao i obje ivice lica, moraju biti jasno prikazani.

Ovim pravilnikom prestaje primjena ranijeg pravilnika iz 2007., te njegovih izmjena i dopuna iz 2015. godine, a koji ovo pitanje nisu jasno definirali.

Osobe koje iz vjerskih razloga ili prema narodnim običajima nose šešir, kapu ili maramu mogu se fotografirati sa šeširom, kapom ili maramom, s tim što čelo ne smije biti prekriveno, pisalo je u pravilniku iz 2007. godine, dok način fotografiranja vozača nije tretiran izmjenama iz 2015. godine.

Novim pravilnikom propisano je i da je vozač, pri podnošenju zahtjeva za vozačku dozvolu, dužan ponovno se fotografirati ukoliko se utvrdi da je došlo do izmjene njegovog ili njenog lika u odnosu na fotografiju koja je u evidenciji.

(www.jabuka.tv)


25 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.