Pogledajte skrivene ljepote blidnjskog podzemlja

Još prošle 2019 godine za vrijeme naše (Mijatovi Dvori) međunarodno istraživačke ekspedicije mještanin Blidinja Marko Kopilaš pokazao je jednu malu jamicu kod zmijske gomile.

Na prvu se nije učinila nešto posebno, rupa od tri četri metra bez perspektive,al smo ipak otkrili mali prolaz od nekih 40 centimetara, piše Blidinje.net.

Nakon dva metra provlačenja otvorilo na se pravo podzemno bogatstvo sa špiljskim ukrasima. Tada smo samo bacili oko i rekli da je moramo detaljnije istražiti.

Konačno je došla na red u petak, 29.svibnja. U poslijepodnevnim satima smo se uputili na istraživanje. Miješovita ekipa Tomislavgrad, Livno i Rakitno.

Dakle jama je prekrasna s bezbroj špiljskih ukrasa i dosta bogata podzemnim živim svijetom. Uzorke smo uzeli i šaljemo ih relevantnim znanstvenicim na analizu.

Nakon uskog ulaska špilja se širi do nekoh 5-6 metara pa ide u vertikalu koja vodi u veliku dvoranu dugu 34 metra i široku na mjetrima do 12 metara. Sve skupa je nekih 35 metara visinske razlike od ulaza do dna Objekta.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.