Pogledajte na što će se trošiti federalni novac u 2023. godini

Federalno ministarstvo financija izradilo je dokument “Proračun Federacije BiH za građane za 2023.” s ciljem jačanja povjerenja građana u institucije Federacije.

Namjera je da se šira javnost uputi u osnovne financijske termine, te da se na jednostavan način prikaže kako se proračun planira, izrađuje, usvaja i izvršava.

Iz resornog ministarstva naglašavaju svoju obvezu da građane informiraju o izvorima prikupljenog novca i načinu njegovog trošenja, a s obzirom na to da i oni pune državnu riznicu.

Federalna ministrica financija Jelka Milićević izjavila je da su tim dokumentom nastojali prikazati prihode Federacije koji se planiraju ostvariti u 2023., te na što se namjeravaju trošiti prikupljena sredstva, odnosno način raspodjele troškova.

U prvom dijelu definirali smo osnovne proračunske pojmove i aktivnosti koje se poduzimaju od pripreme do usvajanja proračuna, a u drugom dijelu prikazali smo pojedinačne stavke prihoda i rashoda Vlade FBiH za 2023., pojasnila je Milićević u uvodnom dijelu “Proračuna FBiH za građane za 2023.”.

Također, iz resornog ministarstva ističu da objavljivanjem tog dokumenta žele potaknuti građane na aktivnije uključivanje putem davanja preporuka, prijedloga, ali i kritika, što je od velikog značaja i predstavljat će osnovu za izradu proračuna u iduećem razdoblju.

Osnovna ideja “Proračuna za građane” je unapređenje proračunskog mehanizma, a sudjelovanje građana u ovim procesima doprinosi i donošenju kvalitetnijih odluka, te stvaranju građanske kulture. Stoga je intencija ministarstva odgovoriti na osnovna pitanja o Proračunu FBiH, kako bi se unaprijedio proces upravljanja javnim financijama.

“Proračun za građane za 2023.” objavljen je na web stranici Federalnog ministarstva financija, te uz kratki videoprikaz i na stranici Vlade Federacije BiH, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose javnošću.

(www.jabuka.tv | Foto: Vlada FBiH)

1 komentar

  • Kad najmanja mirovina za puni staž od 4o goduna bude 1000 – 1200 KM i plaća minimalna isto toliko i više, kad studenti ne budu plaćali upisninu, imali besplatan prevoz, dom, isto i đaci, kad svako djete imadne dječiji doplatak, kad svaki živi učesnik rata imadne mirovinu, kad nezaposleni budu imali socijalnu mirovinu sa 65 godina, a mnogi su zbog rata izgubili firme i posao, kad bude u školama i bolnicama toalet papira, kad se bolesni ne budu vraćali i upusivali na neke liste koje ne dočekaju ovako ili onako, itd itd onda narod će vjerovati u vaše sada glatke.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.