Pogledajte koliko zarađuju i što imaju Glasnović, Ljubić i Raguž

Sadržaj imovinskih kartica dužnosnika oduvijek je javnosti bio među najzanimljivijim temama. No, u BiH javnosti nisu dostupni podaci što od novca, pokretnina i nekretnina posjeduju bh. dužnosnici i političari.

Dok su imovinske kartice prije nekoliko godina bile dostupne javnosti putem interneta, Središnje izborno povjerenstvo, na zahtjev Agencije za zaštitu osobnih podataka, iste je uklonilo. Razlog – kršenje zakona o osobnim podacima jer je u istima navedena adresa stanovanja, matični broj i potpis.

Dok se u BiH iskonstruirao “problem” kako bi se uklonile imovinske kartice, za čiju istinitost ionako nitko nikada nije odgovarao, u susjednoj Hrvatskoj to su riješili vrlo jednostavno – bez adrese stanovanja, potpisa i jedinstvenoga matičnoga broja građana te su iste dostupne javnosti.

Dok se u BiH odluče o javnoj dostupnosti imovinskih kartica, Dnevni list donosi presjek triju saborskih zastupnika u Hrvatskom saboru iz tzv. dijaspore: Željka Glasnovića, neovisnoga zastupnika, te HDZ-ovaca Željka Raguža i dr. Bože Ljubića.

Prema onome što su naveli, čini se da se od politike (ili politikanstva) i ne živi onako dobro kako “u narodu” vlada mišljenje. Od navedene trojice, najmanje ima general Željko Glasnović koji u Hrvatskom saboru radi – volonterski. S druge strane ‘solidnu’ imovinu ima dr. Božo Ljubić, no ipak daleko manju od očekivanoga, s obzirom na to da godinama prihodi visoke iznose, kako od raznih političkih dužnosti, tako i od akademskoga rada. No, krenimo redom.

Ljubić zarađuje manje nego u BiH

Obojica saborskih zastupnika iz Hercegovine, i Raguž i Ljubić, sada imaju i boravište u Zagrebu koje im plaća Hrvatski sabor. Ljubić kao saborski zastupnik mjesečno prima 29.968 kuna bruto, odnosno, neto 16.669, što je 4.225 KM. On godišnje uprihodi i 5.070 KM od nastavne djelatnosti te 1.444 KM mjesečno od osiguranja, što je na mjesečnoj razini ukupno značajnih 6.091 KM. Za Ljubića bi se moglo kazati da u Hrvatskoj zarađuje manje nego što je kao dužnosnik i član brojnih povjerenstava zarađivao u BiH.

No, nejasno je što točno znači stavka ‘osiguranje’. Glasnogovornik Mirovinsko-invalidskoga osiguranja (MIO) Tomislav Kvesić kazao je da ne može dati podatke je li Ljubić u mirovini ili ne.

“Zahtjev za ovom informacijom mora se uputiti sukladno Zakonu o pravu na informacije, a procedura je da se nakon toga osoba kontaktira i tek uz njezino odobrenje ista bude i dostupna ili ukoliko se radi o informaciji značajnoj za širu javnost”, kazao je Kvesić.

No, i Ljubićeva supruga mjesečno prima 1270 kuna, odnosno, 321 KM također od ‘osiguranja’ te se pretpostavlja da je posrijedi mirovina.

Ovaj saborski zastupnik ima rijetku sreću kojom se ne može pohvaliti većina građana u BiH – nije kreditno zadužen. Od nekretnina, posjeduje stan u Sarajevu od 99 četvornih metara, vrijedan 897.000 kuna, odnosno, 227.393 KM, i to kupljen certifikatima. Njegova supruga, unatoč niskim primanjima, uspjela je kupiti poslovni prostor u Širokom Brijegu, površine od 148 četvornih metara i vrijedan 592.000 kune, odnosno, 150.074 KM, i to na kredit.

I on i njegova supruga imaju vlastita vozila. On vozi Audi Q5 Quatro Stronic iz 2015.godine, vrijedan 270.000 kuna, 68.446 KM i kupljen bez kredita, a njegova supruga Golf 4 iz 1999. godine, vrijedan oko 5.000 KM i kupljen od ‘samostalne djelatnosti’.

Od ‘samostalne djelatnosti’ Ljubić je uštedio i 11.000 dolara, 9.050 švicarskih franaka, 78.000 kuna i 16.000 eura, što je ukupno oko 85.600 KM. I njegova supruga uštedjela je 26.000 eura, što je oko 49.433 KM, piše Dnevni list.

S obzirom na visinu primanja, postoje daleko impozantniji imovinski kartoni od Ljubićeva. Naime, prema gruboj procjeni, Ljubić je samo tijekom mandata predsjedatelja Zastupničkoga doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zaradio skoro 400.000 KM. Prema stanju u imovinskoj kartici moglo bi se kazati da voli poprilično potrošiti, ili…

Željko Raguž: Neka mu rodbine

Raguž prima nešto manju saborsku plaću od svoga saborskoga i stranačkoga kolege Ljubića. Ista mu iznosi 20.500 kuna bruto, odnosno, 12.560 kuna neto, što je oko 3.186. KM. Osim toga, on godišnje ostvari i oko, ne baš visokih, 880 KM prihoda od nakladničke djelatnosti. Njegova supruga uposlena je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i godišnje zaradi 50.971 kuna neto, što je skoro 13.000 KM, a kreditno je vezana u iznosu od 20.752 eura. Na njezino ime glasi i Golf iz 2007. godine, vrijedan oko 10.000 KM.

Zahvaljujući obitelji, ovaj HDZ-ovac ima krov nad glavom. Naime, u imovinskom kartonu na ime supruge naveo je vikendicu u Mimicama u Rogoznici od 350 metara četvornih, vrijednu 370.000 kuna ili 93.796 KM, koju je dobila po osnovi darovnoga ugovora od obitelji. I on je po istoj osnovi dobio i oranicu u Stocu od 3.519 metara četvornih, vrijednu 925.000 kuna, odnosno, 234.491 KM. Kupio je jedino građevinsko zemljište u Ravnom, površine 320 metara četvornih, vrijedno 21.000 KM.

I Raguž ima sreću i nije kreditno opterećen.

‘Uzalud general’ – nije se obogatio

Jedna od najzanimljivijih imovinskih kartica je ona saborskoga zastupnika i generala Željka Glasnovića, trećega, a po osvojenim glasovima prvoga, zastupnika ispred tzv. dijaspore.

On ne prima saborsku plaću, već je ostao dosljedan vojnoj mirovini od tek, kako je naveo 6.169 kuna, što je – za jednoga generala – mizernih 1.310 KM. On u Hrvatskom saboru volontira, a također je naveo i da je profesionalni vojnik, da nije oženjen i da nema djece.

Glasnović se u više navrata kreditno zaduživao: 2011. kod Splitske banke 9.000 eura, 2012. kod PBZ-a podigao je 3.000 eura, kod Splitske banke Zagreb 50.000 eura, a 2015. također kod PBZ-a kreditno se obvezao na 4.000 eura.

Stanuje u Zagrebu u stanu od 74 metara četvornih, vrijednom 650.000 kuna ili 164.778 KM i kupljenom kreditnim sredstvima. Ima i njivu u Vinišću, površine 380 metara četvornih, vrijednu tek 1.000 kuna.

Glasnović je ipak naveo štednju od 8.000 eura. Posjeduje i dionice Valamor Riviere d.d., kao i Hrvatskoga telekoma – sveukupno vrijedne oko 10.085 KM. Da se nije odrekao saborske plaće, primao bi dvostruko više iznose.

(www.jabuka.tv)

8 komentara

  • Kako ne primaju mirovinu a neki navršili 65 godina i rade u Parlamentu odborima itd.. tj. rade za barem 10-15 ljudi koji rade za 500 KM i umirovljenika branitelja koji primaju mirovinu 326 KM/ i to su rjetki koji su ostvarili mirovinu/

  • U saboru naše županije ima jedan srbin koji prima nešto što nije njegovo ni po kakvoj osnovi osim lopovskoj. U zdravlju ih potrošio. Bujrum

  • LJUBIĆU SAMO TI UŽIVAJ TI RADIŠ ZA NAS TI I ČOVIĆ, TREBA VAM JOŠ VIŠE…DAĆEMO MI VAMA DOK PRODAMO CMILJE, DUVAN, ZARADIT ĆE MO MI U NJEMAČKOJ IMA TAMO POSLA TREBA ČISTIT NJIHOVA GOVNA, ALI NJIHOVO GOVNO NE SMRDI NI SLIČNO KAO VVVVVIIIIII !!!!!!

    • Uzalud je “lajat” kao pas za karavanama koje prolaze. Treba poduzeti nešto konkretno, a ne biti pun “jala” zbog ovakvih. Oni ne vjeruju ni u Boga ni u čovjeka, već vjeruju u novac, novac i samo novac. Nemaju skrupula, empatije, suosjećanja, niti bilo kakvih osjećaja koje kategoriziraju ljudske osobine te se ne možemo niti ljutiti na njihove osjećaje, jer oni jednostavno nisu ljudi. To je druga vrsta “humanoida” koja nastanjuje ovu zemlju, koja je u manjini i ičito vladaju ovom zemljom. Što je najžalosnije, vladaju uz našu pomoć, jer im mi dajemo privid legaliteta i legitimiteta, a dio koji nedostaje sami uzmu na izborni dan kroz izbornu prijevaru/krađu iza 19.00 sati kada se izbor formalno završe. Za ovu vrstu “humanoida” izborni nikada ne završavaju, već je to proces koji neprekidno traje, što oni vrlo vješto koriste, upravo zbog nedostatka ljudskih osobina. Žalosno je da je nedostatak ljudskih osobina i stečena i genetski naslijedna kategorija kada se jednom stekne, te njihova pokoljenja nastavljaju dalje gdje su prethodnici stali. Kako nazvati ovu višu, dominantnu, naprednu vrstu “humanoida” ? Ne postoji izraz i trebaće ga izmisliti, jer svi dosadašnji nazivi se odnose isključivo na ljudsku vrstu, a kojoj ova vrsta očito ne pripada. Ona živi kao parazit u simbiozi sa ljudskom vrstom i vezani su određenom spregom gdje, izgleda, jedni bez drugim ne mogu. Bar ne može tzv. “napredna vrsta” bez ljudske vrste jer se hrani i opstaje na ljudskoj vrsti poput suvremenih vampira. Samo što će kada svojom bezosjećajnom megalomanijom dovedu ljudsku vrstu na rub ponora i opstanka, (možda su je već doveli, samo ljudska vrsta to u svojoj naivnosti, prostodušnosti i sposobnosti opraštanja, još nije uvidjela), jer oni povremeno dižu svoju vrstu prenoseći bolest na običan puk, gdje je nekima je njihov način života jako primamljiv i prihvatljiv. Gdje je ta kritična točka, kap koja je prelila čašu, crvena crta, kritična masa koja će dovesti do bunta, pobune, novovjekih robova protiv suvremenih robovlasnika. Narod koji nije ništa naučio iz svoje prošlosti upada u zamku ponavljanja povijesti, poput propalog đaka, a napredni i nadareni idu dalje i osvajaju i upravljaju svijetom, dokle?

    • Uzalud je “lajat” kao pas za karavanama koje prolaze. Treba poduzeti nešto konkretno, a ne biti pun “jala” zbog ovakvih. Oni ne vjeruju ni u Boga ni u čovjeka, već vjeruju u novac, novac i samo novac. Nemaju skrupula, empatije, suosjećanja, niti bilo kakvih osjećaja koje kategoriziraju ljudske osobine te se ne možemo niti ljutiti na njihove osjećaje, jer oni jednostavno nisu ljudi. To je druga vrsta “humanoida” koja nastanjuje ovu zemlju, koja je u manjini i ičito vladaju ovom zemljom. Što je najžalosnije, vladaju uz našu pomoć, jer im mi dajemo privid legaliteta i legitimiteta, a dio koji nedostaje sami uzmu na izborni dan kroz izbornu prijevaru/krađu iza 19.00 sati kada se izbor formalno završe. Za ovu vrstu “humanoida” izborni nikada ne završavaju, već je to proces koji neprekidno traje, što oni vrlo vješto koriste, upravo zbog nedostatka ljudskih osobina. Žalosno je da je nedostatak ljudskih osobina i stečena i genetski naslijedna kategorija kada se jednom stekne, te njihova pokoljenja nastavljaju dalje gdje su prethodnici stali. Kako nazvati ovu višu, dominantnu, naprednu vrstu “humanoida” ? Ne postoji izraz i trebaće ga izmisliti, jer svi dosadašnji nazivi se odnose isključivo na ljudsku vrstu, a kojoj ova vrsta očito ne pripada. Ona živi kao parazit u simbiozi sa ljudskom vrstom i vezani su određenom spregom gdje, izgleda, jedni bez drugim ne mogu. Bar ne može tzv. “napredna vrsta” bez ljudske vrste jer se hrani i opstaje na ljudskoj vrsti poput suvremenih vampira. Samo što će kada svojom bezosjećajnom megalomanijom dovedu ljudsku vrstu na rub ponora i opstanka, (možda su je već doveli, samo ljudska vrsta to u svojoj naivnosti, prostodušnosti i sposobnosti opraštanja, još nije uvidjela), jer oni povremeno dižu svoju vrstu prenoseći bolest na običan puk, gdje je nekima je njihov način života jako primamljiv i prihvatljiv. Gdje je ta kritična točka, kap koja je prelila čašu, crvena crta, kritična masa koja će dovesti do bunta, pobune, novovjekih robova protiv suvremenih robovlasnika. Narod koji nije ništa naučio iz svoje prošlosti upada u zamku ponavljanja povijesti, poput propalog đaka, a napredni i nadareni idu dalje i osvajaju i upravljaju svijetom, dokle?!

  • A što bi im trebalo dati milijun kuna mjesečno? Zar im je mala plata u saboru od dvadeset tisuća kuna? Našim hdz-njarama mamu im. A što rade? NIŠTA.. Jesu li zatvorili kojega tajkuna kriminalca? NISU. Takav vam je hdz pa vi opet glasajte za njih bedaci iz hercegovine.

Komentiraj: