Pogledajte koliko su novca dobile županije

Zgrada Vlade i Skupštine ŽZH u Širokom Brijegu
Vlada Federacije BiH je za podršku nižim razinama vlasti u FBiH u ovoj godini iz proračuna FBiH osigurala izravnu financijsku pomoć u iznosu od 230 milijuna KM, od čega je 200 milijuna KM pomoć županijama i 30 milijuna KM općinama.

Odluke o ovoj pomoći Vlada je donijela proteklog mjeseca, a u tijeku je potpisivanje ugovora sa županijama te općinama i gradovima.

Potpisivanjem ugovora počinje praktično realiziranje odluka Vlade Federacije BiH od 2. i 16. rujna 2021. godine kojima je odobreno da za deset županija bude dodijeljeno ukupno 200 milijuna KM pomoći, a za 80 općina i gradova 30 milijuna KM, kazala je zamjenica premijera i federalna ministrica financija Jelka Milićević.

Kada ugovori budu potpisani, pojasnila je ministrica, sredstva će veoma brzo biti uplaćena nižim razinama vlasti.

Odmah po okončanju potpisivanja i dostavljanja ugovora, sredstva će u skladu s Pravilnikom o načinu uplate, pripadnosti i raspodjele javnih prihoda u FBiH, i u što kraćem roku, biti doznačena na račune proračuna županija te općina i gradova, a javnost će biti blagovremeno obaviještena. Stoga pozivamo niže razine vlasti u FBiH da što prije potpišu ugovore, te ih dostave u Federalno ministarstvo financija, kako bi se sredstva mogla uplatiti na račune proračuna, poručila je ministrica Milićević.

Inače, sredstva od 200 milijuna KM namijenjena su za pomoć proračunima županija, i to za provođenje strukturalnih reformi, te za prevladavanje, socijalnih, ekonomskih i zdravstvenih posljedica pandemije, kao i infrastrukturne projekte.

Od ukupnog iznosa je Unsko-sanskoj županiji dodijeljeno 23.903.093 KM, Posavskoj 7.601.971 KM, Tuzlanskoj 38.928.152 KM, Zeničko-dobojskoj 31.878.226 KM i Bosansko-podrinjskoj 4.152.192 KM. Srednjobosanskoj županiji pripada 22.278.273 KM, Hercegovačko-neretvanskoj 19.419.727 KM, Zapadnohercegovačkoj 8.301.059 KM, Sarajevskoj 36.178.423 KM i Hercegbosanskoj iznos od 7.358.882 KM.

Za 80 općina i gradova u Federaciji BiH osigurano je 30 milijuna KM, i to za jednokratnu financijsku pomoć proračunima u iznosu od po 125.000 KM, te sredstva za 122 kapitalna projekta koja su dodijeljena po javnom pozivu, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

(www.jabuka.tv)9 komentara

  • Opštenarodni društveni Institut za proučavanje poremćaja spavanja kod unutrašnjih i vanjskih činilaca napisao:

    Trebalo bi izdvojiti stanovita financijska sredstva vezano uz legitimnu problematiku stanovite neadekvatnosti i upitne funkcionalnosti u smislu računalnog servera a po pitanju njegova pada u smislu softverske problematike i održivosti pripadajuća sustava kao dakle sastavne, upravne i administrativne, jednice županije hercegovačko-neretvanske, kao takve, u skladu sa europskim aspiracijama i tendencijama, u integrativnom smislu vezano uz akcentualni, pripadajući, naglasak na ekološkoj osviještenosti i zemljopisnim predispozicije u širem, regionalno-inkluzivnom, smislu promatrano, iz perspektive stručnog i obrazovanog domicilnog kadra i potencijala.

  • Vidjet ćemo baš u što će se utrošiti u Hercegovačkoneretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj, Hercegbosanskoj, Srednjobosanskoj i Posavskoj županiji, gdje Hrvati obitavaju oko 90 % .

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.