Pogledajte koliko brzo auto na suncu postaje smrtonosan

Prije nekoliko dana umrla je četverogodišnja djevojčica koju su radnici gradilišta pronašli u zatvorenom automobilu u Rovinjskom Selu.

Obavještavamo vas da je policija danas zaprimila obavijest da je dijete, koje je pronađeno 4. srpnja bez svijesti, preminulo jučer u riječkoj bolnici. Budući da su izvidi i postupak za kaznena djela na štetu djece i maloljetnika tajni, upućujemo vas da se za više informacija obratite nadležnom državnom odvjetništvu, poručili su iz policije prije četiri dana.

Djevojčica se nekoliko dana borila za život nakon što je 4. srpnja u poslijepodnevnim satima otac ostavio u kipućem automobilu kako je ne bi budio, a da pritom nije upalio klimu u autu. Zatvorio je i sve prozore da u automobil ne ulazi prašina s gradilišta.

Djevojčica je u bolnici podlegla posljedicama toplotnog udara i dehidracije, zbog kojih su joj bili oštećeni vitalni organi.

Ne ostavljajte nikoga u autu

Automobil na suncu može biti jako opasan ako se u njemu sjedi bez klima uređaja. Dokazuje to i tablica koju su prije nekoliko dana na svom Facebooku objavili vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe Zagreb, a koju su objavljivali i ranijih godina.

Tako se temperatura u automobilu pri vanjskoj temperaturi od 30 stupnjeva već nakon pola sata penje na 46 stupnjeva.

Kad je vani 36 stupnjeva, što nije rijetkost u ovo doba godine, temperatura u ugašenom automobilu izloženom suncu već nakon sat vremena penje se na smrtonosna 62 stupnja.

Ne ostavljajte djecu i kućne ljubimce u automobilima

HAK objavio savjete

Savjete je na svojim stranicama objavio i HAK.

Ukoliko ste primijetili da nekome od vaših suputnika zbog vrućine nije dobro, odmah potražite stručnu pomoć. Na hrvatskim autocestama na pojedinim lokacijama smještena su vozila Hitne medicinske pomoći, piše HAK.

Prvi i najozbiljniji simptom toplinskog udara jest nesvjestica. Ostali simptomi su:

jaka glavobolja i vrtoglavica;
nelagoda;
uznemirenost i smetenost;
crvena, topla i suha koža;
ubrzani puls, ubrzano i plitko disanje;
povišena tjelesna temperatura 40°C;
poremećaj ili potpuni gubitak svijesti.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Ja mislio da se želi kazati da brzo auto postane opasn.Ona auta što imaju veliku brzinu.Mislim da je naslov članka pogrešno napisan.99 posto ljudi kad pročita sam naslov neće mislit da se radi o topl udaru

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.