Pogledajte kako je Božić dočekan u zemljama širom svijeta

Katolici širom svijeta danas proslavljaju najradosniji blagdan Božić, dan koji obilježava rođenje Isusa Krista, sina Božijeg. Od Australije do Amerike Božić se različito proslavlja i obilježava.

Brojni običaji vežu se za ovaj dan, a srž svakoga jeste provesti vrijeme uz obitelj i molitvu.

Tako su u Šri Lanki katolička djeca obučena kao anđeli u Crkvi svetog Antuna. Upravo ova crkva je u uskrsnom tjednu bila prva od tri koje su se našle na meti bombaša samoubojica. U njoj je ubijeno 54 osoba, a više od 300 širom zemlje.

S druge strane, u Abu Dhabiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) hodočasnik pali svijeću u katedrali svetog Josipa, dok je u Vijetnamu fotografirana žena koja pravi selfie ispred katedrale Svetog Josipa iz 19. stoljeća.

Biskup Philippe Marsset je predvodio ponoćnu misu u crkvi Saint Germain l’Auxerrois u Parizu. Prvi put nakon više od 200 godina, božićna misa nije održana u katedrali Notre Dame nakon razornog požara koji se dogodio u travnju.

Ponoćna misa u Betlehemu i ove godine je bila posebno, jer se na ovom svetom mjestu Isus rodio. Prema Bibliji, Isusa je rodila Djevica Marija koja je začela bezgrešno, a u porodu joj je pomogao njezin suprug Josip. Isus se rodio u štali u gradu Betlehemu prije više od 2.000 godina, okružen domaćim životinjama, zbog čega vjernici na Božić ispod bora imaju jaslice i figure ovaca.

Važna poruka poslana je i iz Vatikana, gdje je papa Franjo u svojoj božićnoj misi rekao da Bog voli “čak i najgore od nas”. Ovim povodom papa je poslao poruku koja će se vjerojatno tumačiti kao referenca na crkvene skandale, prenosi Klix.ba.

Upravo na Božić, u Sydneyju se pojavio mural koji je kritizirao premijera Scotta Morrisona zbog odlaska na godišnji odmor na Havaje, u vrijeme kada Australijom haraju veliki požari.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.