Pogledajte kako izgledaju Picassova djela kroz oči hercegovačkih umjetnika

Dvanaest članova Udruge likovnih umjetnika En Face izložilo je svoje radove na temu “Inspiracija Picasso” u srijedu navečer u NV galeriji u Širokom Brijegu.

Na ovoj zadnjoj izložbi u NV galeriji ove godine, akademski slikari, kipari i grafičari stvorili su umjetnička djela povodom 50. godišnjice smrti Pabla Picassa i vjerodostojno prikazali njegova djela kroz svoje oči.

Svoje slike, instalacije, keramiku, crteže i skulpture inspirirane velikim španjolskim umjetnikom predstavili su Andrijana Mlinarević-Cvetković, Ivana Ćavar, Vesna Vuga Sušac, Dragana Nuić-Vučković, Ivana Galić-Šantić, Ivana Brkljača, Karolina Marušić, Kristina Ćavar, Iva Ćuk, Saša Šantić, Vladimir Mikulić-Vava i Dejan Pranjković.

Svi su autori na svoj način obradili neku temu, bilo da je to golubica kao simbol mira koju je dizajnirao Picasso ili reljefi. Također, imamo jednu umjetnicu koja je radila keramiku, te jednu veliku kompozicija rađenu po uzoru na Picassovu sliku. Tu su i akvareli, digitalne slike, crteži i skulpture.

Posebno bi pohvalila naše kipare jer su bili stvarno kreativni. To su Dejan Praljković koji je replicirao Picassovu kozu i naša najmlađa članica Iva Ćuk koja je uradila realističnu kozu kombiniranom tehnikom dodavajući joj prave dijelove koze, kazala je za Jabuka.tv vlasnica NV galerije Dragana Nuić-Vučković.

Doista, najveću pažnju privlačila je “Koza” koju je izradila Kočerinjanka Iva Ćuk koja nam je otkrila da je sam proces izrade trajao oko 3-4 mjeseca, ali i njenu ideju iza ovog kiparskog remek djela.

 

Proces izrade je bio dug, tzv. kaširanje, budući da sam radila gornji sloj od papira, zatim sušila noge i rogove od prave koze, a od gline sam lijevala kalupe od gipsa. 

Ova ideja mi je pala na pamet jer i sami imamo koze kod kuće, a htjela sam napraviti nešto baš kako jest, bez ikakvih skrivenih poruka. Smatram da se danas svi trebamo vratiti onom iskonskom, jer u današnje vrijeme su ljudi zbunjeni, i ne znaju što su, izjavila je Iva Ćuk za Jabuka.tv.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.