Pogledajte kako izgleda vožnja rotorom s čak 7 kružnih tokova

Skromni Swindon u Wiltshireu, engleski je grad koji je postao poznat diljem svijeta.

I to ne zbog poznatih ličnosti, velikih postignuća svojih stanovnika niti prirodnih ljepota – nego jedinstvenog rotora koji čini sedam kružnih tokova, piše Pun Kufer.

Magic Roundabout je s vremenom postao legendarni, gotovo mitski entitet od kojeg strahuju nesigurni vozač i sa zebnjom planiraju putovanje u Swindon.

A sada konkretno: u središtu grada Swindona, odmah pored lokalnog nogometnog stadiona, nalazi se raskrižje na kojem se spaja pet prometnica.

Do 1960-ih to je bio standardni kružni tok – uobičajeni britanski način rješavanja složenih raskrižja. Kako je i tada zbunjivao vozače, stručnjaci su odlučili olakšati vožnju u tom dijelu grada i osmislili mega rotor sastavljen od pet malih kružnih tokova, po jedan za svaku prilaznu cestu, a osim vanjskog kruga povezuje ih još jedan unutarnji.

Prije nego što je dobio nadimak koji je prerastao u službeno ime, kružni tok se najprije zvao County Island, a kada je malo narastao postao je County Islands.

No zbog “čarolije” kojom se vozači snalaze na Magic Roundaboutu opravdava ime.

Iako izvana djeluje kaotično, promet se odvija gotovo cijelo vrijeme; vozači čekaju tek nekoliko sekundi da se uključe u male kružne tokove i ravnomjerno putuju malom brzinom preko križanja.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.