Pogledajte broj predstavništva hrvatskih tvrtki u ŽZH i HNŽ

Republika Hrvatska je ključni gospodarski partner, odnosno država broj jedan po obimu razmjene iz EU, a ta živa gospodarska aktivnost može se utvrditi i kada se analizira broj predstavništava hrvatskih tvrtki u BiH.

Večernji list imao je uvid u informaciju o registriranim predstavništvima stranih osoba u FBiH za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca prošle godine, koju je na osnovi podataka Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH izradilo Federalno ministarstvo trgovine, a u kojoj se navodi kako ukupno 42 države imaju predstavništva stranih osoba u Federaciji, dok je ukupan broj predstavništava 361, piše Večernji list BiH.

Hrvatska je na prvom mjestu, odnosno ukupno su u FBiH otvorena 94 predstavništva stranih osoba iz RH, što čini 26,04 posto svih stranih osoba, a slijedi Slovenija s 37 ili 10,25%, Sjedinjene Američke Države s 31 predstavništvom ili 8,59%, Srbija s 25, Njemačka s 23, Austrija sa 17, Mađarska sa 16, Turska s 15, Italija s 12, Švicarska s 10…

Razmjena

Podaci prema kojima je Hrvatska na prvom mjestu nisu iznenađujući, oni samo svjedoče o situaciji u kojoj je Hrvatska ključni gospodarski partner BiH, odnosno Federaciji BiH te država iz koje poslovni subjekti uvelike sudjeluju u ekonomskim kretanjima u BiH. A na vanjskotrgovinskom planu stvari su još jasnije – najznačajniji partner o obujmu razmjene s EU-om je Republika Hrvatska, pri čemu je obujam vanjskotrgovinske razmjene s Hrvatskom u prvih šest mjeseci 2022. godine iznosio 3,7 milijardi KM, od čega izvoz čine 1,3 milijarde KM, a uvoz 2,4 milijarde.

Da je Republika Hrvatska najznačajniji pojedinačni vanjskotrgovinski partner iz Europske unije po obujmu razmjene, odnosno država s kojom BiH ostvaruje najproduktivnije gospodarske veze, dokazuje i podatak kako je obujam u prošloj godini iznosio 5,4 milijarde KM. Pritom je izvoz u Republiku Hrvatsku iznosio 1,9 mlrd. KM, a što je okvirno oko 5% ukupnog BDP-a BiH, dok je uvoz dosegnuo broj od 3,5 milijardi KM. Gledajući izvozne tarife koje ostvaruju najveći iznos izvoza u Republiku Hrvatsku, vidljivo je kako se na popisu nalaze neke od grana koje inače ostvaruju najznačajniji izvoz, a na prvom se mjestu nalazi električna energija, dok slijede tkanine. Iz Hrvatske, pak, najviše uvozimo naftna i mineralna ulja, kao i čokoladu te proizvode od čokolade (99 milijuna KM).

Države s najvećim brojem predstavništava nisu se promijenile u odnosu na 2021. godinu, a u samoj informaciji napravljena je i geografska raspodjela predstavništava stranih osoba u Federaciji BiH. Od ukupnog broja u FBiH, najviše je registrirano u Sarajevskoj županiji – 267 predstavništava ili 73,96%.

Na drugom mjestu, po broju registriranih predstavništava, nalazi se Hercegovačko-neretvanska županija, gdje su registrirana 34 ili 9,42%; zatim slijedi Zapadnohercegovačka županija s registriranih 23 ili 6,37%, Tuzlanska županija s 15 ili 4,16%, Zeničko-dobojska županija s registriranih 15 ili 4,16%, Unsko-sanska, Hercegbosanska i Posavska županija s po 2 registrirana predstavništva ili 0,55% te Srednjobosanska županija s registriranim jednim predstavništvom ili 0,28%. U dijelu u kojemu se analizira raspodjela po pojedinim jedinicama lokalne samouprave, vidljivo je kako je najveći broj predstavništava, njih 265, u Sarajevu, a slijede Mostar s 21 predstavništvom, Široki Brijeg i Tuzla s po 12, Zenica s 10, Čitluk i Čapljina s po 6 predstavništava, Ljubuški i Posušje s po 5 predstavništava te Livno s 2 predstavništva. U ostalim gradovima nalazi se preostalih 17 predstavništava.

Otvaranje predstavništava

U samoj informaciji naglašeno je i kako predstavništvo strane osobe u Bosni i Hercegovini može osnovati strana osoba upisana u odgovarajući upisnik zemlje u kojoj strana osoba ima sjedište. Pritom, strana osoba može osnovati predstavništvo sama ili s drugom stranom osobom.

Strana osoba osniva predstavništvo koje će je predstavljati na teritoriju Bosne i Hercegovine u cilju istraživanja tržišta, obavljanja propagandnih, informativnih poslova, te radi svog predstavljanja. Predstavništvo je dio strane osobe, nema status pravne osobe i ne može zaključivati ugovor uime osnivača predstavništva.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

  • Da, daa, bilo bi ih još u ZHŽ da nisu posle rata otišli u Sarajevo lizati gu….. samo pokojni Bane nije dao Kraš koji nažalost nije opstao do danas. Njemu pokoj duši 🙏

  • pa naravno da se ovde mogu kačit samo lihvarske bankarske kurve i trgovački lanci ,a od proizvodnje samo oni koji se bave proizvodnjom na bazi nepresušnog izvora tj. kamena. Ostali pokušaji nekakve proizvodnje su propali i propadat ce i u budućnosti, osim prljave kemijske industrije koju će rado pokušati progurati tkz strani investitori u kombinaciji sa domaćim intelektualnim šljamom.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.