Pogledajte 12 principa o formiranju vlasti koje su potpisali Čović, Dodik i Izetbegović

Predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH, Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović potpisali su u ponedjeljak u Sarajevu Principe za formiranje vlasti na razini Bosne i Hercegovine.

Svih 12 principa objavljujemo u cijelosti:

 1. Poštivati i provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegovih 11 aneksa uključujući i Europsku konvenciju o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.
 2. Poštivati suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine kao elemenata njenog međunarodnog subjektiviteta, što je najbolji garant održivosti mira i stabilnosti uz poštivanje daytonske ustavne strukture.
 3. Nastaviti integracijske procese sukladno Ustavu i zakonima, usklađujući stavove i interese svih razina vlasti u BiH. Potvrditi opredjeljenje za unaprijeđenje odnosa s NATO-om, ne prejudicirajući buduće odluke u vezi sa članstvom Bosne i Hercegovine. Sve aktivnosti u ovom smislu provode se u skladu sa svim relevantnim odlukama Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH, a imajući u vidu ustavnu nadležnost Predsjedništva za provođenje vanjske politike. Povjerenstvo za NATO integracije BiH će surađivati sa svim relevantnim institucijama s ciljem realizacije odnosa sa NATO-om, uključujući izradu nacrta i planova, na bazi odluka Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH.
 4. Implementirati sve presude domaćih i europskih sudova koji se odnose na Izborni zakon BiH kako bi se osigurala ustavna i institucionalna ravnopravnost konstitutivnih naroda i građana, te njihovo legitimno predstavljanje na teritoriju cijele Bosne i Hercegovine, a u skladu s Ustavom BiH.
 5. U institucijama na svim razinama sigurnosti osigurati zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih sukladno ustavima, a izbor i imenovanje vršiti prema kriteriju dokazane kompetentnosti kandidata. Usvojiti zakone i provesti mjere potrebne za sprečavanje i eliminaciju diskriminacije na temelju etničke, vjerske, ideološke ili druge pripadnosti i za osiguranje ravnopravnosti u ostvarivanju prava na zapošljavanje, školovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu.
 6. Kroz Mehanizam koordinacije procesa europskih integracija u BiH intenzivno raditi na usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa pravnom regulativom EU (acquis) u cilju ispunjavanja potrebnih uvjeta za pristupanje Bili EU, kroz izradu akcijskog plana za ispunjavanje prioriteta iz preporuka Mišljenja Europske komisije. U procesu napretka Bosne i Hercegovine ka članstvu u Europskoj uniji postepeno stvoriti uvjete da institucije BiH i preuzmu puni suverenitet i da se završi mandat OHR-a u BiH.
 7. Dogovoriti i provesti novi set socio-ekonomskih reformi kao nastavak prethodne Reformske agende, koji će biti u skladu s Programom ekonomskih reformi (ERP) BiH. Ubrzati izgradnju prometne, energetske i digitalne infrastrukture od strateškog interesa za BiH i regiju.
 8. Intenzivno provoditi mjere koje će osigurati održivi povratak prognanih i raseljenih osoba.
 9. Unaprijediti institucionalni i zakonodavni okvir, te provedbene kapacitete kako bi se ojačala prevencija i borba protiv korupcije, organiziranoga kriminala, uključujući pranje novca i terorizam.
 10. Nastaviti izgradnju dobrosusjedskih odnosa sa Republikom Hrvatskom, Republikom Srbijom i Republikom Crnom Gorom, uz rješavanje otvorenih pitanja na principima reciprociteta, međusobnog uvažavanja i poštivanja međunarodnog prava.
 11. Pozivamo Parlamentarnu skupštinu BiH na formiranje Povjerenstva za imenovanje Vijeća ministara BiH, te ostalih radnih tijela u skladu s Ustavom i poslovnikom, kao i Predsjedništvo BiH i Zastupnički dom PS BiH da u što kraćem roku zakažu sjednice kako bi imenovali kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara BiH i Vijeće ministara BiH u skladu sa Ustavom, zakonom i poslovnicima.
 12. U slučaju neimenovanja Vijeća ministara BiH u roku od 30 dana od potpisivanja, ovaj Sporazum ne vrijedi.

Čović: Inzistiranje hrvatske strane na kompromisu urodilo plodom

(Fena)


18 komentara

  • Pod točkom 4. bi se moglo reći da je to pitanje uvršteno u ove principe. Po meni je ključna točka 6. koja govori o ukidanju OHR-a te odvojeni put ka EU i NATO. Zato je sporazumom najveći pobjednik Dodik. Ja mislim da će Bakir odustati od sporazuma ali i tada Dodik ostaje istinski pobjednik.

   • To je to ali samo na papiru. A šta će sa desiti ako ne ispoštuju dogovor? Ništa. Ko i do sad.
    Obično mazanje očiju naivnom i zaglupljenom narodu.
    Čović je govorio nema formiranja vlasti bez izbornog zakona ali sad je okrenuo u nema izbornog zakona bez formiranja vlasti.
    Lopov prevarant uvijek ostaje lopov i prevarant.

 • Hahahaha,biti ce bit!Evo bolan vidisli zamagljeno malkice pise treci 3.entitet,iza toga Tv kanal na Hrvatskom jeziku,plus imamo Tv Herceg Bosne😖I automatski ni ne treba izborni zakon!Jer kad procitas ovo ZAMAGLJENO skontas sve!Od svega ovoga jefino izgledno i tocno a to ce se i dogoditi jeste prosta recenica iza posljednjeg zareza u 12-om clanku SPORAZUM NE VRIJEDI!To je jadna i tuzna istina i nas Hrvata i Srba i Muslimana

 • Bujrum ,što bi rekle naše komše..delati znači aktivnost i djelatnost ,u korist zajednice i čovjeka,prirodno sve opće kulture.

 • U ovom sporazumu vidim samo jedno. Ostaju isti lopovi na vlasti, ovo jos malo drzavni firmi sto je ostalo oni ce opustositi i privatizirati. Sebi su osigurali imunitet od sudskih progona, mladi ce odlaziti tko i do sada, mirovine ce i dalje biti u visini socijale. I sto smo dobili nista. I dalje ce retorika biti nacionalno zapaljiva po potrebi a njima ce biti dobro ili jos bolje. Sve sto se pricalo pred izbore vise ne vrijedi. E moj narode sto nam rade vec 25 god. Iste elite isti ljudi. Iste fore i lazi…

 • E jbg,ovo ne vrijedi nista!Ako se pocme ostvarivati nece to uopce vrijediti!Nema onih titula ispred imena i prezimena dr.mg.sc.prof.gosp. evo sad bih zaplako ko malo dijete,zali Boze tinte,😫😫😫cini mi se da su ovo potpisali lazovi lopovi kriminalci izdajnici prodane duse licemjeri😫😫😫😫i opet nece vaziti,jer ovi se kunu da nisu takvi!Ajmo Bosanci i Hercegovci pusa dusa!

 • Od izbornog nema nista.Vlast ce se formirati , ali gdje je ono prvo izborni.Po ovome ispade da su Bakir i Covic gej.Bakir ga uvijek nategne.Zalosno , ali istinito .Tesko Vama Hrvatima samo gledajuci tko Vas vodi.Ma nema veze i onako ce Vas nestati sa ovog podrucja.Osmanlije su bile
  kamilica na odnosu ovih danas.

  • Anonimno 13:33koje sti to ti nacije pa se radujes i znas da ce nas Hrvata nestati!?Bolan ne bio ne odredjujes ti o tomu!Evo ako nas i nestane da tebi bude sire ima netko tko ce te ostaviti samog pa ces se bas rasiriti!Nije vazno tko je tko ipak treba biti covjek i ne radovati se tudjoj nevolji!Nitko nije u tomu naso svoju srecu!

   • Auuu napisi mi samo nesto sto je obecano , a ispunjeno.Gdje su Vas i dokle doveli.Sarajevo odredjuje onoga tko ce Vas prestavljati.Sada Vas prestavlja zlatni ljiljan.Pitam se da li je to normalno.Normalno da nije.Nema Vas nigdje.Nista bolji nisu ni Cane i Budimir.Jedan konobar drugi vodnik one drzave.Sretno Vam bilo .

    • Pa kukavce kukavni gdje su tebe doveli tvoji?Ne branim ja HDZ a ne ne jer mi je samo dao jad i muku!Ne oderdjuje to ni Sa ni ti ni ja,to oni izmedju sebe j.b. i mene i tebe! Gagi kaze Bakiru opleti malo po meni a onda ga Mile brani jer su kao Srbi i Hrvati braca.Onda Mele oplete po Bakiru a Gagi se uvuce u ljusturu i tisu!Kad im treba igara i sijaseta napadnu Bakira a onda se Muslimani dignu evo ugrozeni!I sve tako u krug i idu idu god!Vlakovi voze karavane prolaze,Svi umirovljenici imaju istu mirovinu 374KM!Omladina ode preko grane a njihovi sjede u uredima i drkaju za 2tis maraka.De bolsn okani se pisanja i prepiranja kad ne skontas kom!Jesi li vidio kao NOVI saziv vjeca min?NITKO NOVI NEMA SVE STARI LOPOVI I PODOBNI MEDJEDI HEEEJJJ!A mi se prepiremo preko portala braneci nase tj svoje!Svi na noge i matrak ovud hocu ovud necu i postaviti NORMALNE I MLADE LJUDE KOJI SU OPERIRANI OD OVIH GLUPOSTI!

 • Kanal na javnom emiteru na hrvatskom jeziku = 0; Promjena izbornoga zakona = 0; Zbrinjavanje razvojačenih branitelja iz HVO = 0; Ukidanje nelegalnih ministarstava u Vladi FBiH = 0; Utemeljiti od svih relevantnih grupa iz redova Hrvata, tj. hrvatskoga naroda, reprezentativno tijelo naziva Svehrvatski Narodni Sabor = 0; Politički rad kroz tijela Odbora u HNS = 0; Nulta tolerancija na korupciju u društvu = 0; Prioritet u zbrinjavanju braniteljske populacije kroz zapošljavanje = 0: Unutarstranački izbori kroz više kandidata i izbor kandidata temeljem glasova cjelokupnog članstva = 0; Neutemeljenje vlasti dok se ne ispune temeljne postavke Hrvata u BiH = 0; Zadržavanje mladih i obrazovanih ljudi u BiH = 0; Ukrupnjavanje županija sa hrvatskom većinom u FBiH = 0; Tzv. reprezentativno predstavljanje u svim strukturama i na svim nivoima vlasti u BiH = 0; Povećanje plaće djelatnicima kroz rasterećenje gospodarstva u FBiH = 0; i mogao bih tako u nedogled. Zbroj svih uspjeha druga Dragana Čovića Gage = 0; Umnožak svih uspjeha druga Dragana Čovića Gager = 0; kako god okreneš uvijek dobiješ rezultat jednu veliku nulu, jednu veliku ništicu, partijsku ništicu. Zna se, zna, zna!

 • Nula je svakako početni broj u numerolgiji,polako di vam se žuri,vremena ima u neograničenim količinama,ne može ga nestati.Baki,Gagi i Miki sad mogu mirno na more,kupili mir,a kasnije će se dogovoriti kako dogovor ne važi.Auuuuuuuuuu,mislim da je ipak za sve kriv Zdravko Mamić,ne znam baš točno zašto,ali kriv je,jbg.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.