Poduzetnik podrijetlom iz Tomislavgrada želi na čelo Splita, već je glavni sponzor Hajduka – Jabuka.tv

Poduzetnik podrijetlom iz Tomislavgrada želi na čelo Splita, već je glavni sponzor Hajduka

Tomislav Mamić, najveći poslodavac u Dalmaciji, vlasnik trgovačkog lanca Tommy i jedan od bogatijih Hrvata u četvrtak je obznanio da će se kandidirati za gradonačelnika Splita na predstojećim lokalnim izborima.

Odluka je to koja je odjeknula u gradu pod Marjanom poput bombe. Mamić je, naime, samozatajan poduzetnik čiji se intervjui ili javni istupi od osnutka Hrvatske mogu prebrojati na prste jedne ruke. Financijski je stabilan, za njegovim tvrtkama se ne vuku repovi, u poduzetničkim je krugovima ugledan, a za obitelj Mamić upućeni Splićani imaju samo riječi hvale, piše Večernji list.

Dakle, ne treba mu političko zaleđe niti mu je potreba baviti se lokalnom politikom koja se posljednjih godina u tom gradu pretvorila u trivijalnost, a osim toga nema iskustva u politici, a biznis je polako počeo prepuštati sinu. Zbog čega se onda kandidirao? To smo odlučili pitati njega samoga no, očekivano, nije odgovarao pozive novinara.

Za potpuni kontekst i shvaćanje Mamićeve uloge na političkoj sceni potrebno je znati detalje. A detalja je mnogo. Mamić je odigrao značajnu ulogu u Hajduku prije nekoliko godina otkupivši i preprodavši udruzi “Naš Hajduk” upravljački paket dionica kluba. Njegova tvrtka već je i godinama glavni sponzor toga kluba, no u toj priči više je od samog Tomislava bio eksponiran njegov sin Zoran Mamić. Nije manje važan podatak da je Mamić imao i niz drugih poslovnih projekata ali i ambicija. Među najvećim neostvarenim željama mu je izgradnja upravne zgrade Tommyja na splitskom Trsteniku, inače dobrostojećem i urbaniziranom kvartu smještenom tik do mora.

Planove za takav pothvat već mu više od desetljeća kvare spore ili nikakve izmjene GUP-a. Javna je tajna da Mamić još od mandata Željka Keruma preko Ive Baldasara pa sve do Andre Krstulovića Opare lobira za izmjene GUP-a koje bi mu omogućile realizaciju te ideje.

No, kako je taj proces složen i za njega je potrebna većina u gradskom vijeću te puno političkih dogovora, splitski GUP je godinama bio na čekanju. Istini za volju, Opara posljednjih mjeseci jest inicirao promjene GUP-a ali ako uzmemo u obzir da bez Kerumovog HGS-a nema većinu u vijeću te da mu se bliži kraj mandata, izgledno je da od toga neće biti ništa. Očito je, dakle, da je Mamić odlučio stvar preuzeti u svoje ruke, ali ljudi koji su njegovi bliski suradnici govore da GUP i poslovni projekti nisu njegova primarna intencija.

Tomislav Mamić je u javnosti poznat kao hrvatski poduzetnik, predsjednik Nadzornog odbora i vlasnik jedne od najvećih i najuspješnijih dalmatinskih trgovina, splitskog trgovinskog lanca Tommy. Jedan je od najbogatijih i najmoćnijih Hrvata. Sve je započelo malim biznisom koji je pretvorio u jednu od najuspješnijih tvrtki u Dalmaciji. Tommy je 2017. godine uložio u Franck te je tako sudjelovao u restrukturiranju Francka i postao suvlasnik zagrebačke tvrtke. Krajem te iste godine Tommy je kupio i tvrtku Željka Keruma, trgovački centar Koteks. Tommy u vlasništvu ima i splitsku tvrtku Bobis, a radi se i na njezinom proširenju.

Tomislav Mamić ne krije i da je jako zainteresiran za preuzimanje Konzuma, a s čime se slažu i veći vjerovnici Konzuma. Dokapitalizacijom tvrtke, Tommy će postati većinski vlasnik Konzuma.

Obrazovanje

Tomislav Mamić je u Vojvodini završio srednju školu, a nakon toga odlazi u Hrvatsku gdje završava Višu tehničku školu u Splitu.

Privatni život

Tomislav Mamić rođen je 1959. godine u Sremskim Karlovcima, u predgrađu Novog Sada. 1956. godine, tri godine prije nego što se rodio, njegovi roditelji su doselili u Vojvodinu iz Mijakova Polja kod Tomislavgrada. No ubrzo odluče nastaviti život u Njemačkoj gdje su na kraju skupili čak 50 godina rada dok djeca ostaju u Vojvodini pa kasnije sele u Split. Tomislav još ima dvije sestre i jednog brata.

Nakon što su roditelji odselili u Njemačku, majka se povremeno vraćala u Vojvodinu sve dok Tomislav 1977. godine nije završio srednju školu i postao punoljetan. Mamićevi roditelji su se jednog dana željeli vratiti iz Njemačke pa su djeca između Zagreba i Splita odabrala Split kako bi bili bliže rodbini. Bio je blizu Mijakova Polja, a i sva rodbina se nalazila u blizini. Naime, Tomislavov djed je još 1969. godine izgradio kuću na Kmanu u Splitu. Odluka obitelji Mamić je bila da se ipak za početak presele u Kaštel Lukšić, da bi na kraju Tomislav Mamić kupio kuću na Visokoj, rubnom naselju Splita.

Mamić je oženjen i ima dvoje djece, sina Zorana i mlađu kći Ivonu. Zoran je diplomirao ekonomiju, na kojoj je odabrao smjer financije te je postao jedan od članova Uprave Tomislavove tvrtke Tommy, a kći Ivona je također diplomirala ekonomiju.

Mamić je u slobodno vrijeme volio igrati tenis, ali zbog problema s upalom zglobova, morao je od toga odustati. Sada planinari i šeće, a voli se opustiti i uz dobar dokumentarni film.

Posao

Nakon što je doselio u Split, Tomislav Mamić je prvo radio u Jugoplastici u Muću, a nakon toga u galanteriji Jugoplastike u Splitu kao konstruktor naprava i alata.

Svoje carstvo počeo je graditi od nule i to u maloj privatnoj trgovini Kike koja je otvorena 1989. godine u garaži njihove obiteljske kuće u Kaštel Lukšiću. Spomenutu trgovinu prvo je vodio Tomislavov brat Miroslav, a u trgovini je radila i Tomislavova supruga nakon što je izgubila posao.

Dvije godine kasnije u kući u Visokoj otvoreno je prvo skladište u sklopu veleprodajne tvrtke, ponovo u garaži. Sve ovo bio je početak budućeg velikog biznisa. Tomislav je u to vrijeme još bio zaposlen u Jugoplastici te se školovao uz posao.

Tomislav je 1992. godine ušao u biznis otvorivši trgovinu Tommy. Njegova sestra koja je rješavala papirologiju za tvrtku, dala je tvrtki ime Tommy, koje je stiglo kao ideja od skraćenice Tomislavovog imena.

Posao je jako brzo rastao pa je već 1995. godine Tommy posao maloprodajni brend. Te iste godine je u Solinu otvoren veliki prodajni centar.

Vrlo brzo posao je narastao pa je Tomislav otkupio trgovine Kike od brata kojih je do 2000. godine bilo čak šest i uklopio ih u lanac Tommy trgovina.

Tomislav je dobio priliku surađivati s Franckom tako što je postao njegov ekskluzivni distributer.

Deset godina od osnutka, Tommy se mogao pohvaliti s 40 maloprodajnih poslovnica i više od tisuću zaposlenih ljudi.

2014. godine završio je na sudu zbog utaje poreza u iznosu od 1,5 milijuna kuna jer je kućni namještaj otpisivao kao poslovni trošak. No, iznos je u cijelosti podmirio rekavši da se radilo o raznim tumačenjima knjigovodstvenih dokumenata.

Bio je na nekoliko sastanaka Inicijalnog odbora Velog Mista, ali je odlučio od toga odustati jer nije saznao koji su glavni ciljevi i strategije. Isto tako bio je u Nadzornom odboru Hajduka od kojeg je također izašao, a odustao je i od članstva u Rotary klubu te iz NTL-a, Nacionalnog trgovačkog lanca u kojeg je bio ušao s Kerumom, Presoflexom i Plodinama da bi ostvarili bolje uvjete na tržištu. Mamiće se želio posvetiti samo svom poslu.

U Kaštel Štafiliću Mamić je od Srđana Mladinića kupio 105 hektara šume i pašnjaka te osnovao svoj OPG na kojem se uzgajaju masline, voće i rade vinogradi jer Mamić smatra da je budućnost ulaganje u zdravu prehranu.

2015. godine Tommy se mogao pohvaliti s dvije milijarde zarade te godine te 40 milijuna kuna dobiti i 800 milijuna kuna imovine. Isto tako, te godine je u Tommyju bilo zaposleno 2500 ljudi.

Tomislav Mamić ušao je i kao vlasnik u tvrtku Bobis koja se bavi proizvodnjom kruha i kolača.

2017. godine Mamić je uložio u Franck tako što je sudjelovao u njegovom rekonstruiranju, a čime je postao i njegov suvlasnik nakon 25 godina poslovanja.

Krajem 2017. godine Mamić je od Keruma otkupio trgovački centar Koteks.

Mamić voli pomagati pa je tako sponzor HNK Hajduka te financijski pomaže KK Split, malonogometni klub Split, NK Solin te druge manje sportske klubove.

Najveća postignuća

Tomislav Mamić stekao je bogatstvo svojim trudom, radom i talentom krenuvši od nule s malim obiteljskim biznisom. Njegova tvrtka Tommy jedna je od najuspješnijih tvrtki u Dalmaciji, a u svom vlasništvu ima i tvrtke Bobis i Koteks te suvlasništvo u tvrtki Franck. Tomislav Mamić često se naziva i jednim od najvećih poslodavaca u Dalmaciji.

2012. i 2013. godine Tommy je tvrtka s najvećim prihodima u Dalmaciji.

2017. godine Tommy je dobio priznanje Zlatna kuna koju dodjeljuje Županijska komora Split – HGK.

(www.jabuka.tv)


12 komentara

  • hehe vjerojatno, ili odlazi da bi sakrio pravo financijsko stanje… upitaj se samo, zašto sposobni ulaze u sport? čemu ta naizgled nelogičnost? pametnom dosta…

 • Neće taj raskupusi bez brige. Ima novac, pošteno radi. I zna gdje će uložiti i zaraditi. Ali prvo treba OČISTITI Hajduk kao što se KK Jugoplastika OČISTILA kada je 1981. ispala u 1. B Ligu-to je tada bila 2. Liga. Iz kluba su tada otišli svi nesposobni, neznalice.. Dovedeni vrijedni pametni radišni i već iduće sezone se Jugoplastika vratila u 1. A Ligu a za 5 godina bili prvaci juge 1988. Da uopće ne nabrajam tri puta za redom PRVACI EUROPE 1989, 90, 91. Tako se čisti otpad iz kluba. HAJDUK TREBA GENERALNI REMONT od A do Ž.. Torca Hajduk.

  • @ŽIVIJA CRVENI SPLIT….DOBRO SI REKAO DA ZA USPJEH HAJDUKA AJPRIJE TREBA OČISTITI KLUB. Treba, ali kako otjerati “ULICU2 koja vlada Hajduom, kako najuriti orjunaške parazite iz Udruge Naš Hajduk? Kako iz kluba najuriti nagomilane nesposobnjakoviće u Upravi, uhljebe koji su sebe proglasili stručnjacima, trenerima, doktorima nogometa i svačim još? Ako to učini, onda u redu, inače… Tommy ima jednu dobru predispoziciju – ptreziva se Mamić. A špoznato je da samo Mamići mogu uspjeti u hrvatskom nogometu i svemu drugom čega se prihvate. Dakle,almo Tommy, zasući rukakave i rastjersj svu tu bagru iz kluba i oko kluba.

  • Crveni fašisti nisu u stanju napravit ništa nego se kitit tuđim perjem. Nema od vas ništa, popušili ste. Upropastili ste časno ime Hajduk.

  • @Živija CRVENI Split Crvenas Dalmacija:
   Pošto je u Hajduku (ali i u cilom Splitu i Dalmaciji) puno takvih crvenih kretena, orjunaša, jugonostalgičara i slične bande kao ti, nije to lako očistiti. Orjunaši i komunjare drmaju gradom, još više klubom. Zato je i Hajduk takav, zarobljem u ralje parazitske i antihrvatske Udruge Naš Hajduk, koja je svoje pipke pustila i u zdravo tkivo Torcide. Torcidaši, odstranite takve i ne dajte da klubom upravljaju uličari.

 • Za crveni Split i Dalmaciju i vaš crni Hajduk ,orjunaški otpadu na ovaj kroz historiju tužni dan koji je Široki Brig doživio od vaših crveni koljača pisat ,srami se sotonin tiću ,nabijem tebe sve tvoje i “naš Hajduk”na glogov kolac

 • Pišete a niste informirani, udruga nas Hajduk je otela 10 mildionica Mamićuto jest Tommyja a protuvrijednost su im dali ili nametnuli 10 GOD logo na dresu Hajduka, pametni Mamići su to prihvatili zbog biznisa da se ne zamjere puku dalmatinskom a sin Zoran je napustio Nadzorni odbor , tako draga gospodo ne ide on ništa čistiti u Hajduka njemu je pun kufer Našeg Hajduka , da ne kažem Nk Hajduka. Pozdrav eto to vam je zlo koje ubija Hajduka,

 • Dosa dalmatinac i hervegovac kod Boga po zelje. Kaze dalmatinac Boze dade mi more sto mi nedade malo ravnice da mogu zemlju obrađivati. Kaze Bog napolje da sam ti more radis par mjeseci u godini i dobro zaradis. Dode moj hercegovac kaze bogu boze dade mi onaj kamen sto mi nedade malo ravnice i more. Kaze mu bog napolje. Pa sto boze. Kaze mu bog napolje vama sam dao pamet😜

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.