Podržane izmjene Zakona o VSTV-u

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza izjavio je da je Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici podržalo izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH (VSTV BiH).

Tim izmjenama zapravo prolongiramo rok za formiranje odjela koji bi trebao provjeravati izvešća o imovini na način da bi taj odjel trebao biti formiran do 28.2.2025., odnosno od 28.2.2025. godine trebao bi biti u funkciji, izjavio je Bunoza novinarima nakon sjednice.

Naveo je da je usvojenim izmjenama regulirano da u međuvremenu svi imenovani nositelji pravosudnih funkcija mogu preuzeti svoje funkcije. To je, kako je istaknuo Bunoza, jedino logično rješenje da ne postoji nikakav zastoj u radu našeg pravosuđa.

Naveo je da je ranijom odlukom bilo predviđeno da taj odjel bude u funkciji od ožujka ove godine, ali da se to nije moglo dogoditi zbog toga što nije bio usvojen proračun institucija BiH.

Vijeće ministara BiH usvojilo proračun

Kada je riječ o radu Vijeća ministara BiH, Bunoza je naveo da su doneseni neki zakoni koji se nisu mogli donijeti više od deset godina, te podsjetio na riječi predsjednice Europske komisije koja je ranije rekla da je u jednoj godini doneseno više europskih zakona nego za proteklih deset godina.

Mogli smo usvojiti zakon o Sudu BiH i ja ne vidim razlog zašto se to nije dogodilo. Trenutno radimo na cjelokupnom zakonu o VSTS-u i imamo na e-konsultacijama zakon o upravnom postupku gdje uvodimo digitalizaciju na razini BiH, naveo je Bunoza, te dodao da bi usvajanje zakona o zaštiti osobnih podataka bio veliki uspjeh za BiH.

Bunoza je potvrdio da Vijeće ministara BiH nije donijelo odluku o proglašenju 11. srpnja danom žalosti na području Bosne i Hercegovine.

Za sve odluke, potreban je konsenzus. Meni je doista žao što ta odluka nije podržana, rekao je Bunoza.

U FBiH proglašen Dan žalosti

(Fena)

2 komentara

  • Binoza ne klapi,zakone provodite a manje pričajte,rezultati su bitni odnosno vladavina prava😇a ne zatvori i pusti jer vam politika šapće.,

  • I dalje nam ostaju srame sudije, znaci protektorat. I dalje pravosude kontrolira SDA u vecini i dalje velike ribe ne idu u zatvor i ne budu pravosnazno presuđeni. Pravna drzava je samo za sirotinju i tu su zakoni rigorozni. A Dino/ Tinto i ostala mafija Osmica, Debevac na slobodi…Drzava koja je puna kriminalaca, narkodilera i ratni profitera…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.