Podizanje utega može smanjiti rizik od rane smrti za 46 posto

Prema istraživanjima koje je proveo Penn State College of Medicine trening snage ima brojne dobrobiti za vaše zdravlje, a tajna dužeg života može biti dvoručni uteg.

U istraživanju su sudjelovale osobe starije od 65 godina koje su govorile o svojim navikama vježbanja. Nakon toga su istraživači pratili navike ispitanika u narednih 15 godina.

Manje od 10 posto ispitanika upražnjavalo je treninge snage, ali je ta odabrana grupa imala 46 posto manje rizika od rane smrti.

Trening snage može vas zadržati aktivnim i neovisnim u zlatnim godinama. Ne samo da ojačava vaše mišiće koji utječu na izdržljivost i ravnotežu, već povećava i gustoću kostiju. To su faktori koji smanjuju rizik od pada i prijeloma koji su u slučaju starijih osoba glavni uzroci invaliditeta, kaže autor istraživanja Jennifer Kraschnewski.

Dodao je kako je to način za sagorjeti  više kalorija što rezultira većom mišićnom masom koja pomaže u održavanju zdrave težine. Trening snage siguran je za sve ljude, no Kraschnewski savjetuje da s napunjenih 65 godina prvo treba porazgovarati sa svojim liječnikom o mjerama opreza koje bi se trebale poduzeti, piše Klix.ba.

Jednostavnim rutinskim treninzima snage starije osobe mogu postići snagu kakvu su imali u ranijim godinama, rekla je Kraschnewski.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.